Michálek také uvedl, že tři odstavce, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo financí (MF), nejsou závěry zprávy, ale doporučení pro postup České republiky. "Závěry zprávy OLAF se týkají, řekněme, problematického jednání, ve kterém spatřuje, řekněme, podezření z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie," řekl Michálek. Podobně jako další členka výboru Kateřina Valachová (ČSSD) poukázal na to, že evropský úřad s českou policií spolupracuje.

Předseda Senátu Milan Štěch.
Štěch: Nezveřejnění zprávy OLAF k Čapímu hnízdu je nepřijatelné

Jak šel čas s Čapím hnízdemZdroj: DENÍK"I nezávislý orgán (OLAF) potvrdil, že došlo k nesrovnalostem nebo podvodu," uvedl Michálek. OLAF podle něho případ podrobně zmapoval a vybízí k tomu, aby jednání přezkoumala česká justice.

Kalousek uvedl, že na policii je totožný text, s nímž měl možnost seznámit se už dřív. Zpráva podle něho obsahuje termíny dotační podvod i poškozování zájmů Evropské unie i s konkrétními paragrafy. "To v té zprávě prostě je," zdůraznil.

Ekonom Jiří Skuhrovec ze spolku EconLab tvrdí, že Čapí hnízdo zaplatí všichni občané ČR, protože to tak u dotací z EU běžně chodí. Na Ministerstvu financí totiž existuje takzvaný "dvojí audit", kdy napřed auditoři uznají, že musí být dotace vyňata z příspěvku EU, ale současně ji pak díky druhému auditu s opačnými závěry už nevymáhají po příjemci dotace. Celkově tato praxe funguje u tří čtvrtin problematických veřejných zakázek.

Policie v případu Čapí hnízdo obvinila mimo jiné premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Imunitní výbor nyní opět řeší policejní žádost o jejich vydání k trestnímu stíhání, které bylo po sněmovních volbách přerušeno. Výbor bude pokračovat v projednávání žádostí v úterý. Na schůzi mají přijít Babiš a Faltýnek i vyšetřovatel a státní zástupce. Babiš i Faltýnek však prostřednictvím svých právních zástupců požádali o odložení úterního výslechu. České televizi to potvrdil předseda sněmovního výboru. Oba se chtějí se zprávou OLAFU seznámit v češtině. Překlad bude mít policie až na začátku příštího týdne.

Kalousek poznamenal, že pro ty, kteří znají text obvinění, není zpráva OLAF žádným překvapením. 

Andrej Babiš
V dotaci na Čapí hnízdo jsou nesrovnalosti, tvrdí OLAF. Poslanci zprávu uvidí