Co se přesně stalo?
Okolo osmnácté hodiny došlo k incidentu, kdy přibližně padesát cizinců po překonání branek se dostalo mimo vycházkový prostor, který mají určený. Cizinci se dožadují odpovědi na otázku, proč jsou tady tak dlouho zajištění. Zkrátka dožadují se svých lepších práv.

Co jste jim na to odpověděli?
Je potřeba říct, že cizinci na území České republiky porušili zákony, které se musí dodržovat. Proto se musí přizpůsobit podmínkám, které v Jezové mají. Musí respektovat zákony, nařízení a musí zde setrvat.

Jak se vlastně lidem podařilo rozbít branky?
Vnitřek areálu hlídá bezpečnostní agentura, cizinci mají nárok na vycházky ve vycházkovém prostoru, který je oplocený. K plotům vedou branky. Ty pak nevydržely tlak padesáti cizinců a ti se tak ocitli mimo vycházkový prostor.

Jací cizinci v uprchlickém táboře v současné době bydlí?
Jedná se především o státní příslušníky Sýrie, Pakistánu, Iráku či Afghanistánu. Kromě jednotlivců jsou zde umístěny také rodiny s dětmi.

Uprchlíci se dostali mimo vycházkový prostor, ale ven z areálu už ne. Máte situaci v tuto chvíli již plně pod kontrolou?
Ano, vše máme pod kontrolou, nyní už je klid. Přítomné jsou ale posily z pořádkové jednotky a k žádnému dalšímu incidentu zatím nedošlo.

Byla situace nějakým způsobem kritická?
Ne, to bych neřekl. Byli tady kolegové vyjednavači, cizincům vysvětlili situaci, mluvili s nimi a podle všeho, pochopili, že se jim tady neděje nic zlého. V současné době jsou cizinci již na ubytovně a věříme, že bude klid.

Kolik policistů zasahovalo?
V současné době na zklidnění situace pracovalo šedesát policistů, speciální pořádková jednotka a ze vzduchu akci monitoroval a sledoval služební vrtulník policie. Kromě nich jsou na místě také policisté ze záchytného zařízení.

Budete přijímat pro příště nějaké opatření, aby se to už neopakovalo?
Policie je na tyto situace připravená a v případě, že by se takový incident opakovat, tedy nastane podobná situace, jako je teď, určitě si s tím poradí. Na druhou stranu si nemyslím, že by se stalo něco takového, že by zde došlo k mimořádné události.

Co by cizinci dělali cizinci v případě, že by se dostali ven? Víte, kam by šli? Kolem jsou lesy …
Můžeme říct, že devadesát devět procent zadržených cizinců nechce zůstat v České republice. Jejich cílovou zemí je Německo, popřípadě skandinávské země. Tudy by pravděpodobně šla jejich cesta. Na druhou stranu je o záchytné zařízení, které hlídá policie, a jsem přesvědčen, že k útěkům nedojde.

Čtěte také: Vzpoura imigrantů v Jezové: padesát se jich snažilo uprchnout