Proces dnes pokračoval právě výslechem Rudzana, bude na programu i na dalším jednání 26. dubna. Z Rudzanových slov vyplynul jeho názor, že cílem procesu je zakrýt skutečného pachatele.

Zatím nebyl vyslechnut Zadeh. Patrně se k věci před soudem vyjádří až v květnu. Dosud vypovídali další čtyři obžalovaní. Uvedli, že stát nešidili na daních. Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit si důkazy pro proces. Žalobce Aleš Sosík to ale již v uplynulých dnech odmítl.

Rudzan v letech 2012 až 2013, kdy se podvody s celkovou škodou na daních okolo 2,5 miliardy korun staly, vedl dvě společnosti – českou a rakouskou. „K dovozu paliv do ČR jsme měli řádná povolení celního úřadu. Vše bylo naprosto legální," řekl obchodník. Tvrdí, že policie měla podezření na páchání údajně trestné činnosti již v roce 2012, tedy předtím, než vznikla větší část žalobou vyčíslené škody. Pokud měla podezření, měla obchody zastavit, doplnil Rudzan.

Podnikatel světového formátu

O Zadehovi hovoří jako o známém podnikateli světového formátu, který pouze některým firmám půjčil peníze. Jeho výpověď se shoduje s tím, co tvrdí Zadeh. I on trvá na své nevině.

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. Rudzan podle obžaloby se Zadehem obchody spoluorganizoval. Oba prý využívali k obchodům tzv. bílé koně.

Bylo do nich zapojeno přibližně 65 společností. Zadeh tvrdí, že tato kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.