Prezident má právo udělovat milosti, amnestie a abolice. Pro amnestii a abolici potřebuje spolupodpis předsedy vlády či premiérem pověřeného člena kabinetu. Zeman nyní potvrdil, že vládu o abolici žádal. „Ano, dvakrát. V obou případech se to týkalo pana Mynáře,“ řekl MfD.

Český premiér Petr Fiala
Chtěl Zeman po Fialovi abolici? Důležitý je výsledek, prohlásil premiér v debatě

Dříve Zeman žádosti popíral. „Mohu zodpovědně prohlásit, že ani v případě skartace materiálů, ani v případě věci kolem BIS jsem premiéra (Petra) Fialu o žádnou abolici nepožádal z toho prostého důvodu, že v těchto dvou věcech neprobíhá, pokud alespoň vím, žádné trestní stíhání,“ řekl v lednu v rozhovoru s internetovou televizí XTV.

V případě abolice nicméně prezident může nařídit i to, aby se stíhání pro určitý trestný čin nezahajovalo.

Ministr tvrdí něco jiného

Zeman nyní uvedl, že abolice předtím popřel, protože se ho média ptala jen na kauzy skartace zprávy o ruském zapojení do výbuchů ve Vrběticích a úniků informací Bezpečnostní informační služby (BIS), ale ne na žádost o abolici v kauze Mynáře, stíhaného kvůli údajnému dotačnímu podvodu.

Bývalý prezident republiky Miloš Zeman
Miloš Zeman si otevřel kancelář. Pracovat chce jednou týdně, zaměstná i manželku

Nynější vyjádření Zemana však neodpovídá informacím ministra spravedlnosti. Pavel Blažek v březnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy mluvil také o dvou abolicích, ale ne jen v kauzách Mynáře. Na dotaz serveru, zda se jednalo o abolice v případech šéfů lánské obory a prezidentské kanceláře, ministr řekl, že Zeman přemýšlel i o řešeních tohoto typu.

„Pan prezident Zeman byl přesvědčený o tom, že stíhání Miloše Baláka a Vratislava Mynáře by nikdy nebyla zahájena, kdyby nepracovali u něho,“ uvedl tehdy Blažek.

Milost pro Baláka 

Bývalého šéfa lánských lesů Baláka potrestal loni soud za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Loni v březnu Zeman udělil Balákovi milost. Letos v březnu, již po odchodu Zemana z postu hlavy státu, byl Balák pravomocně odsouzen v jiné kauze, kvůli těžbě kamene v lánské oboře.

Miloš Zeman (na snímku z 7. prosince 2022)
Pět největších lží Miloše Zemana. Končí politik, jenž svou kariéru opřel o lhaní

Mynář je od jara 2021 stíhán kvůli šestimilionové dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou údajně získala Mynářova společnost Clever Management neoprávněně.