„Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky, s čímž jsem se nikdy netajil. Jeho prezidentkou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy. O prezidentskou kandidaturu by se podle mého názoru měli ucházet lidé, kteří pro naši zemi něco vykonali. Miloš Zeman mezi ně patří," uvedl Václav Klaus pro MfD.  V anketě portálu denik.cz se Miloš Zeman umístil na druhé pozici za Jiřím Diensbierem. V posledním průzkumu agentury Factum Invenio byl třetí za Janem Fischerem a Janem Švejnarem.

Prováděcí zákon k přímé prezidentské volbě zatím nebyl schválen. Zemanovci už ale pro vás sbírají podpisy. Kolik jich máte?

Předpokládám, že do konce června minimálně padesát tisíc podpisů bude.

A vedle toho vás pojistí i deset senátorů, kteří už ústy Vladimíra Drymla ohlásili, že se podepíší pod vaši nominaci?

Ta by byla nutná jen tehdy, není-li padesát tisíc podpisů.

O víkendu se vám dostalo velmi silné podpory od prezidenta Václava Klause. Vaši kandidaturu považuje za logické vyústění politické kariéry.

Vážím si podpory výrazných osobností a prezident Klaus bezesporu takovou je.

Nepřipadá vám zvláštní, že prezident, který je bytostně spojený s ODS a pravicovou politikou, bude podporovat – a možná i volit právě vás, bývalého předsedu ČSSD?

Myslím, že lidé se dokáží respektovat, i když mají rozdílné názory. Jenom malí a závistiví lidé chápou rozdílnost názorů jako důvod k nenávisti.

Respekt a otevřená podpora jsou ale dvě zcela odlišné věci.

Řekl jsem, že si toho vážím a nemám, co bych k tomu dodal.

Jsou podle vás ostatní uchazeči o kandidaturu výrazné osobnosti, o nichž Václav Klaus mluvil?

Zavázal jsem se, že v prezidentské kampani, pokud se jí zúčastním, nikdy nebudu kritizovat své protikandidáty.

Z nitra ODS a jejího poslaneckého klubu se ozývají hlasy, že by vás rádi viděli jako Klausova nástupce. Budete cílit i na tuto skupinu voličů?

Myslím, že podobné hlasy se stejně tak ozývají z řad poslanců a senátorů sociální demokracie, z čehož logicky vyplývá, že jsem širokopásmový kandidát.

Tím pádem věříte ve vítězství?

Kdybych si nevěřil, tak do toho nejdu. Znovu ale opakuji, že jsem svoji kandidaturu podmínil určitým počtem podpisů na petici, a ten ještě nebyl dosažen.

Každý budoucí prezident bude muset řešit evropské záležitosti, budoucnost eurozóny a náš vztah k ní. Mělo by se Řecko vzdát eura?

Jsem sympatizant EU a podporuji pokračování jejího  integračního procesu. Zastávám ale názor, že Řecko by z eurozóny mělo odejít, protože nesplňuje základní kritéria, jež členství v tomto společenství předpokládají.

Nesouhlasíte tedy s Jacquesem Rupnikem, který říká, že by to byl první kamínek dominového efektu vedoucího k rozpadu EU?

Naopak, myslím, že by to byl velmi užitečný a odstrašující příklad pro ostatní země.

Čtěte také: Klausův poradce Jakl zvažuje svou kandidaturu na prezidenta