Online reportáž

"Asi před čtrnácti dny jsem poprvé vydal veřejné prohlášení k epidemii koronaviru. V tomto prohlášení jsem plně podpořil vládu České republiky v jejích opatřeních a varoval před panikou. Od té doby se stalo to, že počet nakažených se výrazně zvýšil a nelze v nejbližších dnech vyloučit ani první smrtelné případy. Na druhé straně jsou už i první případy uzdravených," konstatoval Zeman v úvodu svého projevu. 

Lidé v rouškách - Ilustrační foto
Jak Češi tráví karanténu? Surfují na internetu, intimnosti je příliš nebaví

Prezident následně vyzval veřejnost, aby se vyhnula dvěma extrémům. "Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii bude zlehčovat. Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jeom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády. Ten druhý extrém pak spočívá v tom, že propadnete panice a strachu. Už minule jsem říkal, že strach nás oslabuje, a chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze," zdůraznil.  

Zemanova řeč: Tohle jsme slyšet nemuseli

Poděkování Číně 

Za největší problém v boji s koronavirem Zeman označil výrazný nedostatek zdravotnických prostředků. "Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků," uvedl prezident s tím, že první dodávka testovacích přípravků již dorazila do Česka a k dispozice je i velkokapacitní letadlo Ruslan, které bude tuto pomoc zajišťovat v budoucnosti. 

Opozici prezident vyzval, aby podporovala opatření vlády, a pokud toho není schopna, tak aby alespoň po dobu karantény mlčela. "Nevšímejte si příliš poštěkávání a vřeštění našich novinářských komentátorů, kteří jako obvykle píší o všem, a nerozumí ničemu. A o to větší pozornost věnujte radám odborníků, které vám mohou pomoci," dodal. 

Zeman ocenil spontánní aktivitu dobrovolníků, kteří pomáhají svým spoluobčanům - především důchodcům a rodinám s dětmi. "Přál bych vám, abychom se měli rádi, abychom k sobě byli laskaví a vstřícní, abychom pomáhali jeden druhému a abychom dokázali v této těžké době svoji lidskost," uzavřel svůj projev český prezident.

 Miroslav Zámečník
Odborník Miroslav Zámečník: Česká ekonomika je na tom dobře, pandemii zvládne

Prezidentův projev odvysílala televize Prima, předtočen byl v Lánech ve středu dopoledne. Česká televize chtěla jako veřejnoprávní instituce projev vysílat souběžně. Argumentovala větším dosahem pro diváky i tím, že stejně se postupuje v případě Zemanova vánočního poselství, které vyrábí Nova, ale vysílají ho i další média. Pražský hrad ČT nevyhověl. Ovčáček na kritiku odpověděl, že lidé mají použít dálkový ovládač na televizi.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník