Dopoledne prezidenta Gaucka přivítal Miloš Zeman na Pražském hradě s vojenskými poctami. Po slavnostním ceremoniálu se prezidenti odebrali k jednání, při němž by měli tradičně zhodnotit vztahy mezi zeměmi a diskutovat o aktuálních mezinárodních otázkách, mimo jiné o vývoji krize na Ukrajině.

Gauck přiletěl do Prahy v neděli večer a na cestě ho doprovází jeho životní družka Daniela Schadtová. Pro čtyřiasedmdesá­tiletého bývalého bojovníka za občanská práva v někdejší Německé demokratické republice je to druhá návštěva Česká republiky ve funkci. Tu první absolvoval krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2012.

Kromě dnešního jednání se Zemanem, který na počest německého hosta večer pořádá na Hradě státní večeři, se Gauck v Praze setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedy obou parlamentních komor. Spolu s českým prezidentem v úterý navštíví Terezín, kde uctí památku obětí největšího koncentračního tábora za druhé světové války na českém území. Poslední den své cesty zavítá do Mladé Boleslavi do závodu automobilky Škoda, která patří německému Volkswagenu.