Patřil k nejvydávanějším a také nejpřekládanějším českým spisovatelům. Za svůj velice plodný život vyprodukoval Miloslav Stingl jedenačtyřicet knih, které byly publikovány všude po světě v neuvěřitelných 239 vydáních a celkovém nákladu 16 milionů 919 tisíc výtisků.

Pohádky a zombies

Ba co víc, rodák z Bíliny, považující za svůj domov Karlovy Vary, kde řadu let žil, to dotáhl ještě mnohem dál. V roce 1971 byl jmenován čestným náčelníkem indiánského kmene Kikapů (Kickapoo), jehož území se kdysi rozprostíralo mezi jižním Michiganem a severozápadním Ohiem – na území ohraničeném jezery Michigan a Erie.

Je známo, že Evropanům Kikapové příliš nedůvěřovali. Neohroženého etnografa z Československa si ale tak oblíbili, že mu přiřkli jméno Okima – Ten, který vede.

Ilustrační foto.
Měla strach z nákazy koronavirem. Seniorka z Berounska vypila dezinfekci

Stingla jeho kroky postupně zavedly do 151 zemí na všech sedmi kontinentech. Z každé expedice vytěžil nějakou knížku. Ať už to byly Poklady piráta Morgana, severský příběh Angatar, tvůj kamarád z Grónska nebo karibskou magií prodchnutá publikace Vudu, zombie, karnevaly.

Zdálo by se, že to snad jeden člověk ani nemůže stihnout, Ale Miloslav Stingl se stačil obeznámit s dějinami Mayů, Polynésanů, australských Aboriginců, Inuitů neboli Eskymáků i Papuánců, jejichž řečí se samozřejmě domluvil. Stejně jako dalšími šestnácti jazyky. Úhrnem strávil v cizině devatenáct let, během nichž vytrvale propagoval českou kulturu.

Kontroly na hranici s Rakouskem
Rakousko považuje otevření hranic s Českem za prioritu. Německo uvolní kontroly

Méně už se ví, že podobně jako po druhé světové válce L. M. Pařízek, také Stingl psal exotické pohádky. Jmenujme třeba Želvu s flétnou či Opičáka Mazabiho. K stáru však zabrousil i do pikantnějších témat – to když publikoval knížku Sex v pěti dílech světa aneb Cestopis časem a prostorem tělesné lásky.

„Někteří domorodci mi nabízeli pozorování při aktu, a dokonce i svou manželku,“ vyprávěl. „Já odmítal a jednou jsem se vymluvil na své náboženství, které mi to zakazuje. Náčelník mi tenkrát odpověděl: ,To je ale blbý náboženství!‘“