"V roce 1989 jsme chtěli svobodu. Dnes ji máme, ale máme tolik této nepříjemné svobody, že někteří lidé chtějí nějaké omezení, řád, silné vůdce," řekl Minář. "Svoboda je složitá. Demokracie je složitá. Protože na nás klade velké nároky. Myslím, že jen zralí lidé dokážou zvládnout žít ve svobodě a být přitom šťastní," doplnil.

Předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředseda strany Roman Onderka před novináři
Průzkum: Volby by znovu vyhrálo ANO, ČSSD klesla na hranici vstupu do Sněmovny

Minář uvedl, že Česko si už svobodu vybojovalo, nyní se ale na demonstracích volá po respektu k právnímu státu. "Chceme respekt k základním principům, jako že politici nelžou, nezneužívají svou sílu a dodržují ústavu. Což není v této době vždy politickou realitou tady v České republice," řekl. "Chceme respekt k demokratickým institucím, jako jsou svobodná veřejnoprávní média, nezávislá justice nebo ústava," dodal.

Podvody a krátkozraké sliby 

Podle Mináře organizátoři demonstrací také vyzývají občany, aby byli politicky aktivní a zajímali se o veřejné dění. "Rozum a argumenty mohou zvítězit jen v zemi, kde racionalita a uměřenost jsou ceněny víc než podvody a krátkozraké sliby," řekl.

Spolek Milion chvilek, který Minář vede, zorganizoval letos sérii demonstrací za nezávislost justice, protesty se ale postupně zaměřily i proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentu Miloši Zemanovi. Demonstrace vyvrcholily červnovým shromážděním v Praze na Letné, kde se podle organizátorů sešlo na 250 tisíc lidí. Další velkou akci chystá spolek na 16. listopadu u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

Ředitel Transparency International ČR David Ondráčka
Babišův střet zájmů: TI podala podněty na přezkum verdiktu