"Dne 30. prosince 2015 mi bylo doručeno rozhodnutí ministra spravedlnosti, jímž konstatoval, že na straně zaměstnavatele vznikly překážky pro výkon mé funkce. Rozhodnutí tak potvrzuje právní názor, že Vězeňská služba ČR má v současnosti dva generální ředitele," sdělil Ondrášek.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ale již 18. prosince, kdy soud zrušil odvolání Dohnala, uvedl, že tím automaticky zaniká funkce později jmenovaného ředitele, tedy Ondráška. Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová dnes řekla, že na názoru úřadu se ani teď nic nemění a jediným šéfem věznic je Dohnal.

Ondrášek podle Schejbalové v současnosti čerpá dovolenou. Sám Ondrášek již dříve uvedl, že má dovolenou do 5. ledna, a poté chce s ministrem prodiskutovat řešení situace. Ministr spravedlnosti Pelikán už dříve zahájil řízení o přezkumu jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby.

Jednání s ministrem 

Ondráškův advokát Michal Pokorný serveru iDnes.cz řekl, že s ministerstvem jednali 29. prosince. Zástupci úřadu prý jen zjišťovali, jestli si Ondrášek nechce vzít další dovolenou, a když se dozvěděli, že ne, poslalo ministerstvo zmíněné rozhodnutí o překážkách pro výkon funkce. Podle Pokorného překážka není časově omezena. Advokát řekl, že bude usilovat o dohodu s ministerstvem o dalším Ondráškově uplatnění v podobně významné funkci.

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odvolala Petra Dohnala z postu šéfa Vězeňské služby počátkem dubna 2014 pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Pražský městský soud ale loni v prosinci rozhodnutí zrušil.

Podle předchozích vyjádření Ondráška a jeho advokáta by měli službu řídit Dohnal a Ondrášek společně. "Z tohoto důvodu pokládám veškeré dosud uskutečněné kroky Petra Dohnala za nezákonné, pokud nejsou kontrasignovány," sdělil dnes Ondrášek. Dohnal po opětovném nástupu do funkce provedl personální změny, které postihly některé z Ondráškových nejbližších spolupracovníků.