Ten bude do prázdnin ukončen. Odzkoušení nového systému by se mělo stihnout během roku, řekl Hospodářským novinám (HN) ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Řada systémů už existuje. Používají je nemocnice, také většina ordinací a v některých oblastech to funguje velmi dobře," řekl deníku Heger s tím, že nyní půjde o to všechny současné programy chytře propojit.

Z projektu IZIP podle něj nebude možné využít téměř nic, zachovat by se mohly jen funkce pacientské knížky, v níž člověk vidí, co mu je. „I tam by ale možná nakonec vyšlo levněji odkoupit produkty konkurenčních pojišťoven. Jejich náklady jsou totiž podstatně nižší než u VZP," sdělil HN ministr.

Proinvestované miliardy

Do projektu IZIP byly v průběhu let investovány téměř dvě miliardy korun. Vysoké náklady si vyžádá ale i nový systém. Jen jeho odzkoušení bude stát 100 až 200 milionů korun, ministerstvo ho plánuje financovat z evropských fondů. Konečné zavedení po celé ČR si pak vyžádá náklady v řádech miliard korun. Heger chce, aby tendr byl co nejotevřenější a přihlásilo se do něj co nejvíce firem, což by mohlo cenu stlačit dolů.

Systém elektronických zdravotních knížek (EZK) společnosti IZIP měl umožnit sdílení informací o léčení pacientů mezi lékaři a usnadnit komunikaci pacienta s lékařem. Projekt podporuje VZP a knížku si mohou zřídit zdarma jen její pojištěnci. Projekt byl dlouhodobě kritizován, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) do něj za deset let vložila 1,8 miliardy korun s DPH. Na jeho ukončení do prázdnin se ve čtvrtek shodl Heger s ministrem Petrem Nečasem (ODS).

„Je velmi pravděpodobné, že šetřit, kde se stala chyba, bude nakonec muset policie. Protože do projektu se investovalo masivně, a končí to nepříliš slavně," řekl deníku Heger. ČSSD bude podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky na příští schůzi Poslanecké sněmovny požadovat zřízení vyšetřovací komise k celému projektu.