Nezaměstnaní od 50 do 55 let mohou podporu pobírat nyní osm měsíců a lidé bez práce nad 55 let pak 11 měsíců. Do padesátky ji člověk dostává pět měsíců. Do roku 2009 byly lhůty o měsíc delší. Absolventi škol mají na podporu nárok tehdy, pokud v posledních dvou letech celkem aspoň 12 měsíců odváděli sociální pojištění.

V prvních dvou měsících se vyplácí 65 procent průměrného čistého výdělku, další dva měsíce polovina a zbytek času 45 procent. Pokud člověk odešel z práce bez vážného důvodu sám, dostává celou dobu 45 procent. Maximální měsíční částka činí 0,58násobek průměrné mzdy, letos by to mělo být 15.024 korun.

Ministerstvo práce v novele navrhuje znovu vyplácení podpor prodloužit – po padesátce na devět měsíců a po pětapadesátce na rok. Podle vedení resortu díky tomu budou mít uchazeči o zaměstnání delší dobu prostředky na své zajištění. Průměrná podpora loni v říjnu činila 6375 korun. Prodloužení vyplácení na devět a 12 měsíců by ročně podle propočtů ministerstva stálo kolem 450,4 milionů ko­run.

Náhradní doba

U absolventů navrhují autoři zavedení takzvané náhradní doby, která by trvala šest měsíců. Místo 12 měsíců v posledních dvou letech by tak zřejmě mělo stačit pracovat a odvádět pojistné polovinu času. Pokud absolvent vysoké školy například ve čtvrtém a pátém ročníku odpracoval v létě vždy tři měsíce na brigádách a platil odvody, mohl by nejspíš podporu získat. Resort výdaje spočítal na 323,1 milionu ko­run.

„Zavedení nové náhradní doby zaměstnání – doby trvání soustavné přípravy dítěte na budoucí povolání podle zákona o důchodovém pojištění v délce nejdéle šest měsíců umožní úzké skupině uchazečů o zaměstnání snazší přístup k podpoře v nezaměstnanosti," uvedlo ministerstvo v podkladech pro vládu.

Rozsáhlá novela má upravit také agenturní zaměstnávání, zvýšit příspěvky zaměstnavatelům na postižené pracovníky, prodloužit vyplácení příspěvků na společensky účelná místa z jednoho roku na dva roky či zavést elektronickou evidenci takzvaného náhradního plnění, tedy odběru výrobků a služeb od postižených místo jejich zaměstnávání. Změny, které by zákon přinesl, by si ročně z rozpočtu vyžádaly stamiliony navíc. Ministerstvo práce návrh dalo nyní k připomínkám jen resortu financí, který má na posouzení deset pracovních dní.