"Jako jedno z prvních ministerstev jsme od 1. ledna 2015 přizpůsobili svoji strukturu podobě nového zákona o státní službě. Z tohoto důvodu také došlo ke zrušení Národního úřadu pro vyzbrojování a vytvoření sekce vyzbrojování a akvizic," uvedla pro LN mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Nová sekce vznikla sloučením úřadu a centrální nákupní agentury, dělí se na několik odborů. Dosavadní ředitelka zrušeného úřadu Jitka Nalevajková má nově na starosti jen vyzbrojování vzdušných sil.

Nesystémový krok?

Vytvořit z Národního úřadu pro vyzbrojování centrální nákupní místo pro ozbrojené složky bylo záměrem vedení ministerstva v čele s Alexandrem Vondrou. Jaroslav Štefec, který měl za éry ministra Vondry vybudovat z úřadu nezávislou instituci, označil podle deníku zánik úřadu za "nesystémový krok, který nedává smysl".

Národní úřad po vyzbrojování byl v Česku zřízen a po pár letech zanikl v minulosti už jednou, v roce 1999 tehdy vznikl za ministra Vladimíra Vetchého (ČSSD) ve vládě Miloše Zemana. Podruhé se začal budovat o 11 let později. Podobné agentury dlouhodobě fungují v USA či ve Švédsku.