Podle Varvařovského se ministerstvo nezákonností dopustilo "v celé řadě aspektů", například když nerespektovalo vyhlášky měst a obcí ohledně toho, kde přístroje nesmí fungovat. Povolilo také přístroje, na kterých lidé mohou prohrát víc, než jako maximální prohru stanoví zákon.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob dnes na dotaz ČTK ombudsmanovu zprávu nekomentoval. Řekl jen, že ministerstvo analyzuje nálezy Ústavního soudu.

Ombudsman upozornil na to, že ministerstvo po určitou dobu ani nezjišťovalo, jestli žadatel o povolení nebude přístroj provozovat v budově školy, nemocnice, církve, úřadu nebo v sousedství takové budovy. "Ministr financí mé závěry fakticky odmítl," uvedl Varvařovský a dodal, že vydá závěrečné stanovisko. Podle mluvčí ombudsmanovy kanceláře Ivy Hrazdílkové bude adresované ministerstvu. Ombudsman v něm znovu bude chtít, aby ministerstvo licence vydané v rozporu se zákonem odebralo. Ve svých nálezech ho k tomu už dřív vyzval i Ústavní soud. Vyjadřoval se k vyhláškám obcí, které se těmito předpisy snažily hernám bránit, ale mnohdy marně. "Budeme se obcím snažit vyjít vstříc," uvedl dnes Jakob. Termín, kdy se začnou herny povolené v rozporu se zákonem rušit, neuvedl. Naznačil, že konkrétní zprávu bude mít ministerstvo brzy.

Varvařovský kritizuje ministerskou praxi při povolování hazardu dlouho. ČR dokonce označil za kasino Evropy. Podle něj byly v historii "hazardní hry z dobrého důvodu zakázány, protože uhlídat, aby to nebylo bez smrtícího dopadu na finanční kondice rodin, nejde".

Hazardní průmysl se má od ledna řídit novým zákonem. Jednou ze změn je například to, že platnost licencí vydaných například na osm nebo deset let dopředu se změní na tři roky. Varvařovský i tuto normu kritizoval jako příliš mírnou k hazardu. Podle něj nerespektuje názor Ústavního soudu a obcím ještě na další tři roky bere možnost regulovat už povolené videoloterijní terminály.

Podle názoru ministerstva je třeba k hernám při kontrole licencí přistupovat individuálně, zohledňovat investice i místní situaci. Ministerstvo už dřív argumentovalo obavou z arbitráží. Podle Ústavního soudu si však hazardní podnikatelé museli být vědomi, že o povolení mohou kdykoli přijít. Podle zákona má být odebráno, když vyjde najevo, že ho žadatel dostal v rozporu se zákonem. Například v Brně fungují podle občanského sdružení Brnění tři čtvrtiny heren v místech, kde nemají podle předpisů co dělat.