Zmírnění vyhlášky vychází podle Adama z požadavků ministerstev školství a zemědělství, podle nichž je platné znění příliš přísné. Nové znění proto upravuje "nutriční požadavky při respektování aktuálních výživových doporučení a samozřejmě vnitrostátní právní regulace v oblasti trhu s potravinami". Konkrétnější v tomto směru ale Adam nebyl.

Ilustrační foto.
Pamlsková vyhláška zavírá školní bufety

Ministerstvo školství podle něj nyní nabídne vyhlášku k připomínkám. Zároveň ministr odmítl informace o tom, že se má vyhláška zrušit bez náhrady. Podle Adama je třeba zabránit tomu, aby si děti ve školách mohly koupit "velmi slazené nápoje a velmi nezdravé potraviny". Připustil ale, že děti si tyto produkty budou moci koupit v bufetech, které se rozrostly v blízkosti škol.

Takzvanou pamlskovou vyhláškou se základní školy musejí řídit od počátku loňského roku. Zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních bufetech a automatech. Provozovatelé školních kantýn i ředitelé škol si však stěžovali na to, že řada běžných potravin nevyhovuje parametrům, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Proti tomuto předpisu vznikla i petice.

Pamlsková vyhláška se měla dotknout pouze žáků s povinnou docházkou. Ovlivňuje ale jak starší studenty, tak i provozovatele školních kantýn.
Nechceme ji. Pamlsková vyhláška nepřesvědčila školy, žáky ani ministra