"Rád bych dnes před vás předstoupil s několika dobrými zprávami," zahájil tiskovou konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Za první z nich označil ministr vyplácení odměn zdravotníkům, a to ve výplatě za květen. "Nesmírně si vážím práce všech zdravotníků, sestřiček i ostatních," zdůraznil Blatný. O výši odměn se ještě bude jednat, měla by být ale stejná jako loni. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček.
Jan Hamáček: Pan premiér odmítá standardní metody krizového řízení

"Velice dobrá zpráva také je, že se zvyšuje rychlost očkování. Jistě jste si všimli, že se jedná o třicet tisíc denně. Zvyšuje se i proočkovanost nejrizikovější populace 80+, když 78 procent těch, kteří vyjádřili o očkování zájem, dostalo ke včerejšku alespoň jednu dávku, 21 procent obě," oznámil následně ministr zdravotnictví, který za dobrou zprávu označil i zapojení praktických lékařů. 

Česko podle Blatného chce v březnu očkovat 35 tisíc lidí denně, v dubnu pak až sto tisíc lidí denně. V březnu má do země dorazit přes milion dávek vakcíny, v dubnu potom přijdou dva miliony. 

Extrémní zátěž nemocnic

Šéf zdravotnického resortu poté znovu apeloval na veřejnost, aby dodržovala opatření. "Zdá se, že opatření začínají působit, a je třeba, abychom nepolevili. Prosím, dodržujme tři R," uvedl s tím, že se začíná stabilizovat počet nově diagnostikovaných pacientů. 

Premiér Andrej Babiš při vystoupení na schůzi Sněmovny
Po konci nynějších omezení rozvolňovat určitě nebudeme, řekl Babiš

 "Ve všech regionech je zátěž nemocnic extrémní a přesahuje maxima z loňského podzimu. Denně je nově diagnostikováno až 200 nových rizikových seniorních pacientů. Ještě pár týdnů se bude úroveň příjmů v nemocnicích pohybovat mezi 600 a 700 denně," vyjádřil se na téma aktuální situace Blatný. 

V Česku podle ministra již dominuje britská mutace viru, která se šíří rychleji. Česká republika proto aktivovala zahraniční pomoc a s žádostí o umístění pacientů oslovila Německo, Švýcarsko a Polsko.

Plán po 21. březnu

Blatný také nastínil plán po 21. březnu. "Při zhoršení budou třeba další opatření, touto cestou snad nepůjdeme. Pokud se situace zlepší, budou pravděpodobně uvolněna nejpřísnější opatření, nebude se ale jednat o masivní okamžité uvolnění. O změnách budeme moci uvažovat ve chvíli, kdy bude v nemocnicích nanejvýš tři tisíce osob," uzavřel ministr zdravotnictví. 

Česko i nadále zůstává nejpostiženější zemí Evropské unie. Za čtvrtek laboratoře potvrdily dalších 14 554 případů covidu, což je o 28 méně než před týdnem. Počet nově nakažených je rovněž nižší než v úterý (16 769) a ve středu (15 223). V nemocnicích je hospitalizováno 8153 lidí, 1735 z nich ve vážném stavu. 

Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstává na hodnotě 76 bodů, což odpovídá nejpřísnějšímu pátému stupni opatření.