Jednala o šesti podnětech, například o vydávání pozemků řádu maltézských rytířů v Březiněvsi, o vydání majetku tzv. vratislavského arcibiskupství či o vydání majetku kláštera svatého Václava v Broumově. Úřad to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Předseda Senátu Milan Štěch.
Štěch: Vznik Československa před sto lety nebyl samozřejmostí

"Úkolem komise je především prověřit dodržení zákona při vydávání majetku státu spravovaného resortem ministerstva zemědělství, tedy hlavně Státním pozemkovým úřadem a Lesy České republiky," uvedl Toman.

Pokud by komise zjistila pochybení nebo porušení zákona, měla by navrhnout ministrovi další právní kroky. "Komise bude ministrovi zároveň předkládat čtvrtletní zprávy o své činnosti a bude spolupracovat s externími experty veřejného i církevního práva z právnických fakult veřejných vysokých škol," dodal úřad.

V komisi jsou tři bývalí místopředsedové ČSSD - někdejší poslanec a šéf zemědělského výboru Karel Machovec, bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, uvedl server Aktuálně.cz. "Zatím jsme skutečně jen takto tři, ale celkem by nás mělo být pět. Další dva lidé mají v příštích týdnech následovat," sdělil serveru Machovec, jenž komisi předsedá.

Toman chce o nominaci dalších členů komise požádat předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) nebo Českou biskupskou konferenci.

Maltézští rytíři podezření z kolaborace odmítají

Například maltézští rytíři získali v církevních restitucích v Březiněvsi u Prahy přes 90 hektarů polí, soudí se ale o ně se Státním pozemkovým úřadem. Celkem získal řád už skoro 1400 hektarů polí a lesů, SPÚ ale uvádí, že řád přišel o majetek po válce na základě Benešových dekretů, a proto by se majetek neměl vracet.

Jaroslav Faltýnek
Ceny pozemků u restitucí církví jsou nadhodnocené, tvrdí Faltýnek

Řád ale argumentuje tím, že všech 56 rozhodnutí krajských pozemkových úřadů a všechna dosavadní soudní rozhodnutí potvrdily, že podle Benešových dekretů řádu nikdy žádný majetek konfiskován nebyl. Podezření z kolaborace řád vyvrací.

V případu vydávání majetku maltézskému řádu dokonce ústředí SPÚ v minulosti zrušilo rozhodnutí svých krajských poboček. Mnoha restitučními případy se zabývají soudy.