Hegerův nástup si zdravotníci spojovali s velkými nadějemi. Čekali, že jako muž kompromisu prosadí, co jeho předchůdci kvůli často rychlému konci ve funkci nestihli.

„Pan ministr zná resort, je komunikativní, budí respekt a vážnost, není konfliktní," ocenila šéfka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová. Heger, který vedl asociaci jako ředitel královéhradecké fakultní nemocnice, prosazuje podle ní řadu věcí pomalejšími kroky, ale o to promyšleněji. Ve vládě je nucen do větších kompromisů a kroků, o nichž ví, že nejsou ideální, řekla.

„Pan ministr nehájí zájmy svěřeného resortu, nesehnal pro něj peníze a neprovedl slibovanou reformu," vytkl Hegerovi prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Zákony o zdravotních službách prý připravila Hegerovi ODS. Lékařům zvýšil platy pod tlakem, pak je ale podle Kubka podrazil a závazky nedodržel. Sjezd ČLK ministra vyzval, aby zvážil rezignaci.

„Je spíše loajálním náměstkem ministra financí, dovoluje vysávat ze zdravotnictví peníze do státního rozpočtu, nešlápl na nenechavé tlapičky lobbistům a pseudopodnika­telským skupinám, které ze zdravotnictví kořistí," shrnul důvody Hegerova dlouhého setrvání ve funkci Kubek.

Hegera naopak ocenil prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Podle něj postupuje s rozmyslem člověka, který v provozu léta pracoval a ví, že v systému jsou obrovské rezervy. „Jako první ministr podpořil pojišťovny ve snaze hledat úspory a zefektivnit systém," řekl. Kritika Hegera ze strany zdravotníků svědčí podle Gajdáčka o tom, že jim konečně „šlápl na kuří oko".

„Hodnotím činnost pana ministra kladně a držím mu palce, aby ještě vydržel, abychom dotáhli nejpotřebnější kroky, jako je posílení pravomocí zdravotních pojišťoven a pluralitního systému pojištění," řekl Gajdáček.

Prý vydržel jen kvůli jiným skandálům

„Pan ministr není důvěryhodný partner, nesplnil sliby memoranda a nechal si vzít pět miliard ze zvýšené DPH. Není fér, že zdravotnictví úvěruje státní rozpočet," zkritizoval Hegera předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Proti Hegerovi pořádal protesty, včetně výpovědí čtvrtiny nemocničních lékařů. Podle Engela vydržel Heger jen proto, že vláda se zmítala skandály a měla jiné starosti.

„Pan ministr vydržel dlouho, protože má dostatek hlasů ve Sněmovně a je chráněncem ministra financí (Miroslava Kalouska). Vydrží, dokud bude prosazovat ultrapravidový program TOP 09, to znamená omezit péči, snížit náklady a zvýšit spoluúčast pacientů," doplnil prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Pro pacienty nemá Heger podle něj žádný přínos, přinesl jen chaos, omezení dostupnosti péče a likvidaci nemocničních lůžek i celých oddělení. „Pro pacienty je to jeden z nejhorších polistopadových ministrů," prohlásil.

„Ministr Heger vydržel, protože neudělal nic. Nepřišel s reformou, nemusel dělat nepopulární opatření, která bolí pacienty, lékaře či pojišťovny," řekl šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Heger podle něj využil jen zákonů, které mu připravila ODS.

Podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála naopak odvedl Hegerův tým hodně práce, protože zákony předané občanskými demokraty byly špatné. Ocenil Hegerovy manažerské zkušenosti, s jeho jménem nebyla nikdy spojena žádná aféra. „Má obrovský potenciál neformální důvěry," řekl. Dostat se s Hegerem do hádky je podle Dostála nemožné, zvládá diskusi na úrovni. „Prezentuje věci relativně konzervativním způsobem, vždy s určitým cílem, vizí, kterou tiše a pomalu naplňuje," dodal.

Šéfka pacientské Koalice pro zdraví Jana Petrenko vytkla Hegerovi, že s pacienty nekomunikuje. Ani jednou nesvolal pacientskou radu, která je jeho poradním orgánem. „Tento ministr tvrdí, že je tu pro pacienty, ale nevysvětluje, neptá se na zkušenosti, pacienti ho nezajímají," shrnula.