Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se uchází o místo řadového člena pražského zastupitelstva. Kandidátkou VV na primátorku je Markéta Reedová. V Praze 1 jdou do boje o místa zastupitelek místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová a poslankyně Karolína Peake.

Věci veřejné jména kandidátů zveřejnily na dnešní tiskové konferenci. Předtím je potvrdilo středeční grémium strany.
Premiér Petr Nečas (ODS) reagoval prohlášením, že věří v profesionalitu svých ministrů a v to, že angažovanost členů vlády v lokální politice se neprojeví na práci vlády jako celku.

John bude kandidovat z druhého místa listiny. Lídrem jeho obvodu se stal Jiří Vejmelka, kterého v online hlasování zvolili registrovaní příznivci strany. Jankovský chce na pozici zastupitele hlavního města skloubit místní rozvoj s rozvojem Prahy, uvedla dnes Reedová.
"Věřím, že všichni členové vlády se budou chovat jako profesionálové a nedovolí, aby jejich lokální angažovanost se projevila v jejich práci jako členů vlády," řekl dnes novinářům k Johnovu rozhodnutí předseda vlády. Pokud by se podle něj "účelové kroky ve prospěch volební kampaně projevovaly v činnosti konkrétního člena vlády", musel by se situací zabývat a nějak ji vyřešit. "Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi a angažovanost v komunální politice není na úkor členství ve vládě," dodal.

Práce na ministerstvu prioritou

"Já samozřejmě vnímám práci na (ministerském) úřadě jako absolutní prioritu, a proto moje aktivní účast v (předvolební) kampani bude velmi omezená," reagoval na Nečasova slova ministr pro místní rozvoj Jankovský prostřednictvím SMS zaslané ČTK.

Kumulace různých politických funkcí není nikterak neobvyklá. Například Petr Bendl byl určitou dobu místopředsedou ODS, předsedou středočeské ODS, ministrem dopravy a středočeským zastupitelem. Petr Gandalovič byl místopředsedou ODS, ministrem zemědělství, poslancem i ústeckým zastupitelem.

Někdejší předseda KDU-ČSL Jiří Čunek působil jako ministr pro místní rozvoj, senátor i zastupitel Vsetína. Pozornost budí i sloučení funkcí poslance a hejtmana v případě Davida Ratha a Michala Haška (oba ČSSD).

Klouzavý mandát

K nižší kumulaci funkcí může sloužit takzvaný klouzavý mandát, který chce koalice prosadit. Ministr, který je zároveň poslancem, by se svého mandátu mohl vzdát. Do sněmovny by nastoupil náhradník. Kdyby ministr ve vládě skončil, nastoupil by opět do sněmovny za náhradníka.
Klouzavý mandát se ale naplno využije v situaci, kdy má vláda ve sněmovně jen těsnou většinu. Jde o to, že někteří ministři mohou mít při klíčových hlasováních jiný program a ve sněmovně chybět. Současná koalice se 118 z 200 poslanců klouzavý mandát příliš nepotřebuje.

Jména ministra Johna nebo poslankyň Klasnové a Peake byla na kandidátní listiny pro komunální volby dopsána lídry jednotlivých volebních obvodů. Neprošli tedy stranickými primárkami, v nichž na internetu hlasovali příznivci strany. Další poslanec Věcí veřejných a zároveň výkonný místopředseda strany Jaroslav Škárka se uchází o místo zastupitele v Plzni, kam se před volbami přestěhoval.
Strana přesto odmítá, že by její členové kumulovali funkce. "Práce v zastupitelstvu je čestná a bez nároku na finanční odměnu," uvedla Reedová.