Ondrášek se dostal do čela bezpečnostního sboru poté, co exministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) odvolala jeho předchůdce Dohnala pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Dohnal však označil své odvolání za nezákonné a úspěšně se proti němu bránil u soudu. Ministerstvo pak po prosincovém rozsudku pražského městského soudu zahájilo přezkumné řízení o Ondráškově jmenování a nyní toto jmenování zrušilo.

„Přezkumné řízení bylo ukončeno rozhodnutím na základě doporučení poradní komise, pan ministr se s tímto doporučením ztotožnil," uvedla Schejbalová. K rozhodnutí podle ní vedly dva důvody: jednak to, že verdikt soudu prohlásil odvolání Dohnala za nezákonné, a tím ho fakticky vrátil do funkce šéfa Vězeňské sužby, jednak to, že exministryně Válková neměla pravomoc odvolat Ondráška z předchozího služebního místa, což byl nezbytný předpoklad pro jeho ustanovení do funkce generálního ředitele. Jmenování se ruší až nyní, takže úkony, které Ondrášek učinil jako ředitel, zůstávají v platnosti.

Podání rozkladu

Ondrášek si může proti rozhodnutí ministerstva podat rozklad, ten ale nemá odkladný účinek. Redakci dnes vzkázal, že se s výsledkem řízení zatím neměl možnost seznámit a že odpovídající postup zvolí po poradě se svým právníkem. „Připomínám ale, že jsme v souvislosti s řízením podali minulý týden námitku podjatosti, o které sice bylo rozhodnuto, ale zatím nepravomocně. Považuji proto vydání rozhodnutí, aniž by bylo pravomocně rozhodnuto o námitce podjatosti, za překvapivé," uvedl.

Už dříve řekl, že je připraven bránit se proti svému odstavení z čela sboru i žalobou. Jeho cílem prý není zůstat ve funkci za každou cenu, trvá ale na respektování zákona a zajištění právních jistot ve Vězeňské službě.

Ministerstvo sdělilo, že námitku podjatosti, která směřovala na ministra i některé členy komise, vyřešilo přímo v rozhodnutí. Zájem členů komise na konkrétním výsledku řízení se prý neprokázal. Pelikán teď podle své mluvčí předpokládá, že se Dohnal s Ondráškem dohodne na Ondráškově adekvátním služebním zařazení v rámci Vězeňské služby.

Dohnal bezprostředně po svém opětovném nástupu do čela bezpečnostního sboru provedl personální změny, které postihly některé z Ondráškových nejbližších spolupracovníků. Ondrášek k tomu sdělil, že veškeré Dohnalovy současné kroky pokládá za nezákonné, protože je neschválil.