O peníze požádala vládu již v červnu Štechova předchůdkyně Kateřina Valachová. Vláda pak uložila Pilnému, aby peníze v letošním rozpočtu našel. Na čerpání peněz z rozpočtové rezervy se Pilný se Štechem dohodl na jednání 24. července.

Financování podpůrných opatření pro děti se stalo nárokovým od loňského září, kdy začala platit novela o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a nadaných dětí. Nárok na dané podpůrné opatření vzniká na základě doporučení z vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně. Požadovaná částka 400 milionů korun je odhadem pro nová doporučení na poskytování podpůrných opatření do konce roku 2017.

Stanislav Štech
Ministerstvo školství chce upravit vyhlášku o inkluzi a odstranit nedostatky

Při přípravě vyhlášky loni uvádělo ministerstvo nárůst výdajů rozpočtu pro rok 2016 o 410 milionů korun, pro letošek o jednu miliardu korun a na příští rok o 1,5 miliardy korun. Skutečné výdaje byly ale v loňském roce 589 milionů korun, za leden až červen letošního roku zhruba 1,5 miliardy korun a pro příští rok se nyní odhadují až čtyři miliardy korun.

Jedním z nejčastějších podpůrných opatření je určitá forma doučování. Hodně se využívají i asistenti pedagoga. Jejich počet ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2016 vzrostl podle ministerstva v prvním čtvrtletí letošního roku o téměř 3000, z toho u škol zřizovaných kraji, obcemi a svazky obcí o 2730.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl 21. června do úřadu nového ministra školství Stanislava Štecha.
Kam s penězi na zamítnutý kariérní řád? Asi zůstanou v rozpočtu školství

Minulý rok i letos byl vypsán speciální rozvojový program na posílení personálu školských poradenských zařízení, aby lépe zvládala nápor žádostí o nové diagnostiky i rediagnostiky, které jsou nutné k získání nových podpůrných opatření. Práce poraden se tak podle ministerstva zrychlila. Pomoct by jim měla i zamýšlená novela vyhlášky o společném vzdělávání dětí ve školách, která například prodlouží lhůty pro vydání doporučení poraden ze tří na čtyři měsíce. Na nové posouzení starých diagnostik je čas až do 31.srpna 2018. Podle ministerstva údaje z registrů výkonů školských poraden ale naznačují, že většina rediagnostiky bude hotová již letos.