„Mrzí mě, když se teď připomíná epizoda s mým zařazením do Pohotovostního pluku VB. Těch pár měsíců v roce 1988, které jsem absolvovat musel, snad vyvážila moje 24letá práce u policie, kdy jsem se vlastně chodil domů jen převléknout. Nemám rád hony na čarodějnice,“ říká Lubomír Metnar v prvním rozhovoru v ministerské funkci, který poskytl Deníku. 

Prezident Miloš Zeman při jmenování vlády řekl, že nejste zimní, ale plnohodnotný kabinet. Vnímáte to stejně?
Přicházím tento resort řídit jako plnohodnotný ministr a nezatěžuji se otázkami, jestli právě jmenovaná vláda vydrží měsíce, rok nebo celé volební období. Jako profesionál dělám svou práci od počátku naplno. Nic mi nebrání připravovat koncepční materiály a legislativní podklady.

Co říkáte na spekulace, že Andrej Babiš sestavil svoji vládu tak, aby nepolitičtí ministři mohli být při druhém pokusu okamžitě vyměněni za nominanty budoucích koaličních partnerů? Pak byste mohl být první na řadě.
Kdyby to tak bylo, nabídku stát se ministrem vnitra bych nepřijal. Na druhou stranu vyloučit to nemohu, neboť nevím, jak se bude politická scéna vyvíjet.

Lubomír Metnar.
Babiš vybral dobře, Metnar je spolehlivý, míní Chovanec

Ptala jsem se vlastně na to, jestli jste se nestal přechodným ministrem na špinavou práci, protože váš resort je klíčem k Babišově kauze Čapí hnízdo. Podle premiéra jde od počátku o účelovou a vykonstruovanou kauzu, v níž hraje hlavní roli detektiv Pavel Nevtípil. Jak budete toto dilema bývalého policisty a současného ministra v Babišově vládě řešit?
Naprosto jednoduše, do živých kauz zasahovat nemohu a nebudu. Zároveň ctím právní řád a presumpci neviny, takže mě to nijak neznepokojuje. Znám velmi dobře jednotlivá stadia trestního řízení, a proto si počkám až na meritorní rozhodnutí. Pak k tomu zaujmu stanovisko. 

Nebudete tedy nijak, přímo či nepřímo, tlačit na výměnu vyšetřovatele Nevtípila?
Rozhodně ne, to je interní záležitost policie. Pode mne spadá pouze policejní prezident.

Kandidáti na prezidenta
Volby vyhraje Zeman, domnívá se většina lidí. Ve druhém kole ho ale volit nebude

A s ním o tom mluvit nehodláte?
V žádném případě. Policii řídí policejní prezident, ne ministr vnitra.

Nejste poslanec, ale kdybyste jím byl, jak byste se zachoval při hlasování o vydání pánů Babiše a Faltýnka?
Nezamýšlel jsem se nad tím. Nejsem poslanec, takže to neřeším. 

Policie a státní zástupce jsou si ale jisti, že mají nabito, proto žádost už podruhé do sněmovny poslali. Věříte tedy jim, nebo spíš premiérovi?
Dokud se neobjeví vážné a podložené pochybnosti, nemám důvod policii nevěřit.

Ministerstvo vnitra je autorem návrhu platného služebního zákona, vaším náměstkem je tzv. superúředník Josef Postránecký. Premiér Babiš tuto normu velmi kritizuje, budete na to nějak reagovat?
Ano, kritika je totiž průřezová. Některé věci je nezbytné napravit a předložit kvalitní novelu. Je třeba odstranit zbytečné byrokratické překážky, státní správa se musí otevřít odborníkům zvenčí.

Uprchlíci na řeckém ostrově Lesbos
Odpor české veřejnosti k uprchlíkům se zvětšuje, trvale je nechce skoro nikdo

Přijme vláda do konce roku novou systemizaci, což by obsahovalo i změny v počtech náměstků či vedoucích odborů?
Nemohu mluvit za ostatní kolegy, ale předpokládám, že ano. Na resortech je řada věcí, které volají po nápravě. Musejí se hledat logické návaznosti mezi sekcemi náměstků, odbory, odděleními, zefektivnit řízení. Tím se také ušetří, neustálé bobtnání státní správy není žádoucí. 

Vy si ponecháte politické náměstky?
Na ministerstvu jsou tyto pozice dvě, nehodlám je rušit. Jedna je neobsazená, na druhé je pan doktor Hulinský (ČSSD). Personální změnu nezvažuji. 

Nejvyšší správní soud ve středu rozhodl, že sice do prezidentských voleb pustí všech devět kandidátů, ale vytkl ministerstvu vnitra jeho aktuální výklad, podle něhož mohl poslanec či senátor podepsat libovolný počet kandidátních listin. Příště to už možné nebude, jak ostatně tvrdil resort vnitra v roce 2013. Nehodláte za tento mylný výklad odvolat náměstka pro legislativu Petra Mlsnu?
Pana doktora Mlsnu považuji za erudovaného právníka a odborníka na veřejnou správu, takže ho nebudu trestat za něco, co nezavinil. Ve volební legislativě se dvacet let kupí problémy, které se neřešily. Není to jen otázka podpisů, ale také kumulovaných voleb ve volebních okrscích, souběhu voleb, volebních lístků. Celá tato oblast si zaslouží systémové řešení. Náš resort musí zajistit zdárný průběh voleb, které nás každoročně čekají až do roku 2027.

Vteřiny dne 14. prosince 2017
Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Po převzetí úřadu jste řekl, že vaší prioritou je zajištění bezpečnosti občanů. Jak se stavíte k prohlášení většiny prezidentských kandidátů, s výjimkou Miloše Zemana, že by v případě svého zvolení Pražský hrad opět otevřeli a nechali odstranit bezpečnostní rámy?
Doporučil bych jim, aby k tomu přistupovali velmi citlivě. V situaci, kdy se množí teroristické a extremistické útoky, bych byl velmi obezřetný při redukci bezpečnostních opatření. Ze svých zkušeností z privátní sféry i ze zahraničních cest bych naopak řekl, že v nich za světem spíš zaostáváme. Chápu některé odmítavé ohlasy návštěvníků, ale věřte mi, že zajištění bezpečnosti není jednoduchá věc. Určitá nepříjemná omezení jsou prostě nezbytná, je správné vysvětlovat je a lidem říct, že nejde o nějaké svévolné exhibice, ale o ochranu zdraví a životů občanů. 

Přicházíte z manažerské pozice ve Světlíkových Vítkovicích, kde působí i Martin Pecina. Jemu jste jako ministrovi vnitra v Rusnokově vládě dělal prvního náměstka. To zavdalo námět k dohadům, zda nejste nominantem Pražského hradu, respektive vlivného poradce Martina Nejedlého?
To mohu vyloučit. S panem Pecinou jsme působili v jedné firmě, ale každý v jiné společnosti a na jiné pozici, osobně jsme se nijak blíž neznali. Vybral si mě zřejmě díky referencím.

Debata s prezidentskými kandidáty proběhla 8. listopadu v Praze na Právnické fakultě. Pavel Fischer, Petr Hannig, Mirek Topolánek
Fischer napsal Zemanovi dopis. Zahajte kampaň, vyzval ho

Členem Zemanovy Strany práv občanů jste nebyl?
Ne a nikdy jsem pro tuto ani jinou stranu nedělal žádné lobbistické nebo ekonomické činnosti. Ve státní i privátní sféře jsem se zaměřoval čistě na bezpečnostní problematiku. 

Finalizujete programové prohlášení vlády. Je v té vaší kapitole zmínka o policejní reorganizaci, která před rokem a půl vzbudila tolik vášní?
K policejní reorganizaci jako takové se nevracím. Zdůrazňuji ale, že je nutné zkvalitnit řízení na všech úrovních, odstranit duplicity, zasadit se o posílení a personální stabilizaci bezpečnostních složek. Z mého pohledu je jedním z nejdůležitějších témat efektivní nastavení integrovaného záchranného systému. Nejde jen o teroristické hrozby, ale také o přírodní katastrofy.

Vrátí se Robert Šlachta z resortu financí na vnitro?
Roberta Šlachtu považuji za profesionála, odborníka a slušného člověka, ale o personálních otázkách tohoto typu neuvažuji.