Jenomže tím to skončilo. Vedení resortu zdravotnictví od té doby žádnou změnu nepřipravilo. „S překvapením jsem zjistil, že se toho na ministerstvu zdravotnictví zatím moc neudálo. Zákon přitom musí být napsán během ledna či února,“ řekl nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jinak podle něj nastane kolaps – zdravotnické pomůcky nebudou mít stanovenou cenu a úhradu.

Zaplatí se tak za ně víc. „Pojišťovny odhadují, že by dosavadní výdaje poskočily o dvě miliardy korun,“ dokreslil situaci Vojtěch. Dnes pomůcky stojí asi 6,5 miliardy korun ročně – a to jen takové, které lidem předepíšou ambulantní specialisté. Další peníze se utopí v materiálu pro nemocnice.

DALŠÍ ÚŘAD

Ministerstvo proto narychlo svolalo jednání a snaží se nová pravidla sepsat. O tom, kterou pomůcku lidem pojišťovny zaplatí a jakou částkou na ni přispějí, už nebude rozhodovat úředník pojišťovny. Na starost to zřejmě dostane lékový ústav, který stanoví ceny a úhrady medikamentů – určuje je ve správním řízení.

Ilustrační foto
Českem se šíří epidemie celiakie: chorobu má už každé čtyřicáté dítě

„Je tu ale i druhá možnost – vznikne speciální úřad, který se bude zabývat jen zdravotnickými prostředky. Na trhu je totiž kolem šesti tisíc pomůcek. Rozdělit je všechny do skupin a přiřadit jim správnou cenu a úhradu, proto nebude žádná legrace,“ řekl Deníku ministerský náměstek Roman Prymula. Do rozhodování navíc budou moci kromě pojišťoven nově mluvit také lékaři, výrobci a pacienti.

HLAS MUSÍ MÍT I PACIENT

Loni v červnu zrušil Ústavní soud ustanovení, podle kterého se lidem proplácely pomůcky dosud. Učinil tak na návrh dvaceti senátorů. Zákon totiž jasně nevymezoval, na co lidé mají nárok. „Ustanovení zákona nejsou natolik určitá, aby na jejich základě bylo možné dovodit, na jaké zdravotnické prostředky má pojištěnec právo,“ uvedli soudci v usnesení.

O tom, jakou pomůcku lidé dostanou, rozhoduje až zdravotní pojišťovna – navíc podle nejasných pravidel. Většinou lidem proplatí jen tu nejlevnější variantu výrobku na trhu, a to ze tří čtvrtin. Nehledí přitom na to, jestli je pro daného pa-cienta vhodná, nebo ne. To je ale podle soudců v rozporu se základním právem lidí na bezplatnou zdravotní péči. Předseda soudu Pavel Rychetský označil současnou praxi dokonce za nekontrolovatelnou libovůli zdravotních pojišťoven.

Ilustrační foto.
Nebezpečné léky. Reklamací na medikamenty přibývá

Podle nových pravidel by se měly pomůcky předepisovat už od ledna příštího roku – v tu dobu přestane platit současná právní úprava, kterou Ústavní soud zrušil. Ministerský návrh zákona ale musí ještě projít připomínkovým řízením a schvalováním ve sněmovně.

Zdravotnických prostředků se vyrábí asi šest tisíc. Jsou to krycí materiály, stříkačky, jehly nebo pleny. Řadí se mezi ně i glukometry, berle, invalidní vozíky či nitrooční čočky. Ročně se v Česku vydá těchto prostředků za 40 miliard korun.

Ilustrační foto.
Ženy podstupují umělé oplodnění ve stále vyšším věku, úspěšnost ale klesá