Zbývající necelé čtyři miliardy korun byly rozděleny tak, aby bylo pro každého trochu. Ludvík to řekl na dnešní tiskové konferenci ke stávce části lékařů. Asi sedm tisíc z nich dnes nechalo ordinace zavřené, na symbolickou půlhodinu se připojily také lékárny.

Návrh úhradové vyhlášky pro příští rok podle ministra počítá díky růstu ekonomiky a zaměstnanosti s výběrem zdravotního pojištění asi o 16 miliard vyšším než letos. Na zvýšení platů zdravotníků v nemocnicích, který od ledna příštího roku schválila vláda, z nich půjde 7,5 miliardy.

Další 1,5 miliardy musí pokrýt zvýšení platů sester pracujících u lůžek ve směnném provozu, které dostaly dva tisíce korun navíc od letošního července. "Peníze jdou jen na zvýšení platů, nikoliv na rozvoj nemocnic," dodal náměstek ministra Roman Prymula.

Vyhláška přidává také 1,5 miliardy korun na zvýšení platů v následné péči a stejnou částku meziročně navíc na drahou specializovanou léčbu. "Zbyly necelé čtyři miliardy korun, které jsme rozdělili tak, aby na každého něco zbylo. Musím odmítnout, že někomu příjmy klesnou, protože to pravda není," uvedl ministr. Podle protestujících praktiků a lékárníků jim ale úhrady podle návrhu neporostou. Ambulantní specialisté, kteří také protestují, mají v návrhu navíc 800 milionů korun.

Do stávky se ve středu zapojí značná část praktických lékařů.
Část lékařů a lékáren bude ve středu stávkovat, chtějí víc peněz

Podle Prymuly byly dříve nemocnice ve srovnání s ambulantním sektorem podfinancované. "Je třeba říci, že na počátku, když se systém tvořil, byly tyto kategorie dramaticky zvýhodněny proti nemocnicím, a proto dochází k úpravám, které se týkají personálních nákladů," dodal.

Protestujícím lékařům vadí srovnávání příjmu celé ordinace, která má kromě platu lékaře a sestry také další náklady jako nájem ordinace, její provoz a zdravotnický materiál, s příjmem lékaře v nemocnici. Podle Prymuly ale slouží jenom přes 30 hodin týdně, zatímco lékaři v nemocnicích i 50 až 60 hodin. Navíc podle Ludvíka ordinace na rozdíl od nemocnic nevykazují konkrétní strukturu nákladů.

Půlhodinový protest dnes připravily i některé lékárny. Chtějí dorovnání platby za vydaný recept na úroveň zrušených regulačních poplatků. Elektronický recept, který musí lékaři od roku 2018 vydávat, jim podle České lékárnické komory až třikrát prodlouží práci. Navíc na rozdíl od lékařů nedostanou kompenzaci, aby nové povinnosti přizpůsobily své počítače.

Doktoři protestovali už minulý týden v úterý, zapojilo se jich až 12 tisíc. Ordinace byly otevřené a lékaři měli na rukávech černé pásky jako symbol "pohřbívání" jejich praxí. Úhradová vyhláška, proti které protestují, zatím není definitivní, hotová má být na konci října.

Sexuolog Petr Weiss u Okresního soudu v Pelhřimově.
Trest za autonehodu: Sexuolog Weiss dostal dva a půl roku s podmínkou