Kromě Sobotky si z jeho stranických kolegů místo ve sněmovně vybojovali i Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a Jan Chvojka a také Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka z KDU-ČSL. Červenou kartu voliči vystavili Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), bývalému ministrovi kultury, a Michaele Marksové (ČSSD), ministryni práce a sociálních věcí.

Čím se hodlají zabývat? Marksová konkrétní plány nemá. „Chce se vrátit k tomu, co dělala předtím. To znamená věnovat se sociálním tématům a publikovat články na tato a další celospolečenská témata,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

Odcházející ministři, kteří nezasednou v novém kabinetu ani nejsou poslanci či senátoři, dostávají peníze, aby se mohli v klidu „rozkoukat“ ve svém dalším působišti. Jde o jejich průměrný měsíční plat vynásobený počtem let strávených v ministerské funkci. V případě Marksové, která byla ministryní po celé čtyřleté funkční období vlády, jde o 542 tisíc korun.

Vteřiny dne 12. prosince 2017
Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

S obdobnou sumou může počítat i Herman. O tom, kolik peněz dostane a čím se hodlá zabývat po skončení ministerské mise, ale zřejmě nevědí ani jeho podřízení. Mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková Deníku pouze řekla, že Herman navzdory ukončení vládního angažmá neustává v práci – uplynulé dny strávil na pracovních cestách do Milána a Drážďan.

Výslužka pro politikyZdroj: DENÍK

Krátké účinkování v ministerské roli zřejmě stačilo zbývajícím dosavadním ministrům. Ve sněmovních volbách totiž nekandidovali ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), jeho stranický kolega z ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Havlíček ani ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) či ministr financí Ivan Pilný (ANO). Ludvík byl ve funkci déle než rok, má proto nárok na zhruba 270 000 korun. Zbývající exministři odejdou s 135 500 korunami nebo částkou v obdobné výši.

O své budoucnosti mají jasno. „Pan ministr Ludvík se bude vracet do pozice ředitele Fakultní nemocnice Motol,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Macura.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.
Michálek k Babišově kauze Čapí hnízdo: Zavání to obstrukcemi

Havlíček se z ministerského křesla přesune jen do nedaleké kanceláře náměstka ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce správní. Štecha zase čeká návrat do akademické sféry, jakožto profesor psychologie bude působit na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

Pilný se hodlá věnovat přednášení. „Založil také projekt Digitálního vzdělávání v Hradci Králové za účasti univerzity,“ uvedl Zdeněk Vojtěch z ministerstva financí.

Kandidát na prezidenta české republiky Mirek Topolánek, navštívil Ostravu a vánoční trhy na Masarykově náměstí.
Topolánek: Nechci šířit blbou náladu. Vlastenectví není sprosté slovo