"Pro mě to bude velký problém, pokud ji budou mít otevřenou. Velký problém, pokud Izrael si společnost RETIA vzal jako subdodavatele k tomu, že tato společnost má zajistit certifikaci a následně napojení na systémy. A to si myslím, že by byl problém pro každého," řekla Šlechtová. Ohledně stavu prověrky Šlechtová novináře odkázala na Národní bezpečností úřad (NBÚ).

Ministryně mluvila o zakázce na radary, které by Česku měl dodat izraelský státní podnik ELTA Systems. Vzhledem k tomu, že Izrael není na rozdíl od Česka členskou zemí NATO, budou jejich propojení s aliančním systémem muset schválit i členské země.

RETIA v reakci na dnešní slova ministryně uvedla, že považuje za nestandardní, aby se k bezpečnostním prověrkám konkrétních firem vyjadřovala členka vlády. "Společnost RETIA je držitelem platné bezpečnostní prověrky na stupeň tajné. To, že je tato prověrka předmětem přezkumu, je známo již více než dva roky," dodala společnost.

Ministryně Karla Šlechtová se zástupci zahraniční mise v Afghánistánu
Šlechtová o svém osudu s Babišem nemluvila, ohlásila se u Zemana

Jednání o nákupu radarů pro českou armádu zahájilo ministerstvo pod vedení předchůdce Šlechtové Martina Stropnického (ANO). Ministryně dnes připomněla, že podpis smlouvy byl několikrát odložen. Dodala, že zakázku chce dovést ke konci s ohledem na to, že životnost stávajících radarů je maximálně další dva roky.

O bezpečnostních prověrkách zbrojařských firem mluvila ministryně v souvislosti se zakázkou na armádní vozidla, která se právě kvůli chybějící prověrce dodávajících firem zatím neuzavřela.

Tento týden Šlechtová v rozhovoru pro ČTK řekla, že zakázku na mobilní radary ze 3,5 miliardy korun, prověřuje Vojenská policie. Ministryně se na ni obrátila na základě zjištění inspekce ministerstva obrany. Podle Šlechtová byly důvodem "extrémně závažné nálezy". Šlechtová po svém nástupu na ministerstvo nechala prověřit několik velkých zakázek, které vyhlásil Stropnický. Pochybení auditoři našli například v zadání pro nákup víceúčelových vrtulníků. Detaily zjištění inspekce Šlechtová nesdělila.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (vlevo) a premiér Andrej Babiš
Radary šetří policie. Podle ministryně Šlechtové jsou zjištění velmi závažná
Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila čáslavské letiště.
Šlechtová se brání obvinění z nehospodárnosti. Poslala Babišovi otevřený dopis