Vyplývá to ze zjištění ČTK z údajů na volebním a sněmovním webu.

O znovuzvolení se budou ucházet všichni zástupci Starostů a nezávislých, tedy předseda hnutí Petr Gazdík, volební lídr Jan Farský a Věra Kovářová. Do nynější Sněmovny byli zvoleni za TOP 09, nyní bude hnutí STAN po krachu koalice s lidovci kandidovat samostatně. Do dolní komory chce znovu i trojice poslanců z hnutí Svoboda a přímá demokracie původně zvolená za Úsvit, tedy Tomio Okamura, Radim Fiala a Jaroslav Holík.

Na kandidátkách hnutí ANO nefiguruje asi 30 procent členů současného klubu. Podobně tomu je v případě TOP 09. Za ANO obhajuje mandát jako jihočeská čtyřka Karel Tureček, jenž byl poslancem TOP 09 a do frakce hnutí přestoupil. Naopak Kristýna Zelienková, která byla původně zvolená za ANO a po čase přešla do klubu TOP 09 a Starostů, vede zlínskou kandidátku TOP 09. Stejně jako Tureček je nestraníkem.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
Babiš volby vyhraje, ale většinu nezíská, shodují se politologové

V případě ODS nekandiduje přibližně pětina nynějších poslanců, konkrétně tři z 16, u KSČM je to zhruba desetina. Jde o čtyři z 33 nynějších členů dolní komory. Z ODS nekandiduje například bývalý stranický místopředseda a někdejší olomoucký primátor Martin Novotný, z KSČM předsedkyně petičního výboru Zuzka Bebarová Rujbrová nebo dlouholetý poslanec Miroslav Opálka.

Na kandidátkách ČSSD není 16 z 50 nynějších členů dolní komory za tuto stranu. Patří k nim předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc, jenž se názorově rozchází se současným sociálnědemokratickým vedením, bývalá ministryně, advokátka a poradkyně prezidenta Marie Benešová, Štěpán Stupčuk, který vzbudil pozornost kvůli dopravní nehodě, a Stanislav Huml.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Volby by vyhrálo ANO před ČSSD. Posiluje Okamurova SPD

Listiny ANO neobsahují 14 jmen ze 47 poslanců hnutí. Místa neobhajují třeba jedna z hlavních tváří minulé volební kampaně ANO Martin Komárek, ministr financí Ivan Pilný, předseda školského výboru Jiří Zlatuška, jenž působí na brněnské Masarykově univerzitě, a bývalá novinářka Jana Lorencová. ANO do voleb nevyslalo zástupce hnutí Severočeši.cz Bronislava Schwarze. Ten se pokouší obhájit mandát jako dvojka Strany práv občanů v Ústeckém kraji.

Za TOP 09 znovu nekandidují třeba místopředsedkyně Jitka Chalánková, bývalý předseda frakce František Laudát a Daniel Korte, jenž vešel ve známost pěveckou vložkou provedenou přímo na plénu, důrazem na spisovnou češtinu a latinskými citáty. Celkem jde o sedm z 23 poslanců TOP 09 z klubu TOP 09 a Starostů. Za KDU-ČSL neobhajuje post zákonodárce jen Jiří Junek.

Předseda Senátu Milan Štěch.
Prezidentské volby proběhnou 12. a 13. ledna, oznámil Štěch

Úsvit, jehož poslanecký klub se rozpadl, ve volbách nekandiduje vůbec. Skončí například jeho předseda Marek Černoch. Olga Havlová zkouší štěstí v čele moravskoslezské kandidátky seskupení Blok proti islamizaci - Obrana domova, Martin Lank vede listinu Realistů na Vysočině. Realisty zvolila i nezařazená Jana Hnyková, je jejich jedničkou v Libereckém kraji. Další nezařazený poslanec zvolený za Úsvit Karel Fiedler se snaží obhájit mandát na severní Moravě z prvního místa kandidátky uskupení Referendum o Evropské unii.