Hnutí ANO je jednoznačným vítězem voleb. Lidé dali hlas Andreji Babišovi, přestože všichni věděli, že je trestně stíhaný. Jak si to vysvětlujete?
Tím, že lidé si vyhodnotili Andreje Babiše jako osobnost, která by měla dostat šanci vést tuto zemi. Po mnoha letech různých verzí opozičních smluv voliči chtějí něco jiného. Drtivá prohra klasických politických stran ukázala, že občané toho mají dost, a proto vzrůstá počet protestních hlasů. Jsem strašně rád, že my jako původně protestní hnutí jsme dokázali jejich důvěru přetavit v něco pozitivního, co posouvá zemi dopředu. My nejsme bořiči.

Znamená to, že lidé si přejí, aby Andrej Babiš řídil stát jako firmu?
Jsem o tom přesvědčen. Lituji ministry, kteří budou ve vládě, kterou by řídil Andrej Babiš. Znám ho 15 let a vím, jak bude kabinet fungovat. To nebude jako dneska, kdy měli ministři na zasedání vlády v podstatě volnou zábavu. On bude vyžadovat tvrdou práci. Ministrům budou běžně zvonit telefony v pět ráno nebo o půlnoci. Bude sestavovat speciální týmy, které se budou muset na věcech dohodnout a na vládu už přijít s hotovou koncepcí. To je cesta efektivního řízení, která přinese jasné výsledky.

Sledování výsledků parlamentních voleb ve štábu ANO, 21. října v Praze. Stropnický
Martin Stropnický: Vymezování proti nám se jim vymstilo

Ovšem to vše nastane pouze tehdy, získá-li ANO koaličního partnera. A všechny stany, které se do sněmovny dostaly, odmítají jít s obviněným premiérem do vlády. Vy věříte, že se to vyřeší?
Jsem zvědav na jejich povolební vyjádření. Neznamená to, že předtím straničtí lídři lhali. Jen si mysleli, že protibabišovské vymezení jim vynese hlasy, což se nestalo, viz TOP 09. Princip antibabiš zjevně nezabral. Chci věřit, že se najdou konstruktivní subjekty, které si vyhodnotí, že je daleko důležitější se shodnout na nějaké personální vládní sestavě a povznést se nad to, co my nazýváme účelovou kauzou. Kdyby Andrej Babiš nebyl předsedou ANO, Čapí hnízdo by pravděpodobně nikoho nezajímalo.

Andreje Babiše jako lídra se tedy nevzdáte?
V žádném případě, nechceme žádného stínového premiéra, on má tah na bránu, on udělal hnutí ANO a lidé volili především jeho. Bylo by pokrytecké, kdybychom před něj vystrčilo kohokoliv jiného.

Zástupci Pirátů sledují výsledky sněmovních voleb, Ivan Bartoš. 21. 10. 2017
Bartoš vyloučil spolupráci s Babišem i tichou podporu jeho vlády

Možná při těch povolebních kalkulacích můžete spoléhat i na stranická zemětřesení, u lidovců, v ČSSD, ale i ODS.
Ano, to se může stát.

Andrej Babiš sliboval, že chce výrazně zredukovat počet ministerstev. Těšíte se na funkci superministra hospodářství?
Pokud mě někdo osloví, abych ve vládě byl, strašně rád bych pokračoval jako ministr životního prostředí.

A když vás požádá Andrej Babiš, abyste vzal ministerstvo hospodářství?
Byl bych proti, ale nevím, jestli by mi to bylo něco platné. V programu ovšem takové ministerstvo, které by vzniklo sloučením dopravy, průmyslu a místního rozvoje zatím nemáme, chtěli jsme spojit zemědělství a životní prostředí, což vyvolalo poměrně značný ohlas. My se o tom chceme bavit, ale pro mě je životní prostředí srdeční záležitost a hrozně rád bych tam dokončil započatou práci.

Martin Kupka.
ODS odmítá spolupráci s Babišem i komunisty. Není si jistá ani u SPD