Dvacetiletý Tomáš Martinek si vždy přál pracovat u policie a pomáhat lidem. Díky novele zákona z loňského roku nemusel čekat až do jedenadvaceti let, aby k městské policii mohl nastoupit. „U brněnské městské policie jsem od ledna a zatím se mi tam moc líbí. Za příležitost jít ke strážníkům už ve dvaceti letech jsem rád,“ pochválil muž. Stále zůstává jedním z mála mladíků, kteří se ke strážníkům dostali. 

Novela měla pomoci zaplnit volná místa u obecních policií. „I když už dříve existovali zájemci co chtěli primárně k nám, kvůli věkovému omezení šli raději ke státní policii nebo armádě, kam se může od osmnácti,“ řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. 

Ilustrační foto.
Doklad totožnosti? Leda tak trojúhelník pizzy, zuřil. Hrozí mu pokuta 10 tisíc

Ani po změně ovšem mladých rapidně nepřibylo. Celkem je brněnských strážníků téměř pět set, do plného stavu jich chybí ještě pětačtyřicet. Z přibližně pětadvaceti uchazečů mladších jednadvaceti let prošli loni výběrovým řízením jen tři muži a tři ženy. Jedna ze strážnic přitom už změnila povolání.

Mladý strážník 

Strážník městské nebo obecní policie, který ještě neoslavil jedenadvacáté narozeniny. 
Nesmí nosit zbraň, ani řídit služební auto. 
Výplata se od věku neodráží, ale řídí se podle tabulek. 

Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost se na Brněnsku lidé se strážníkem mladším jedenadvaceti let nesetkají. „Měli jsme plný stav a nikoho jsme ani nehledali. Výběrové řízení jsme vypsali až nyní, ale nikdo takhle mladý se k nám nepřihlásil,“ řekl například mluvčí Šlapanic Jakub Mikšovský. 

V některých obcích na Brněnsku se obávají, že si mladí strážníci nevybudují dostatečný respekt. „Když je člověk mladší, nemá většinou tak velkou autoritu,“ uvedl místostarosta Pohořelic Josef Svoboda. 

Letecká linka Brno - Mnichov.
Krach Flybmi ukončil lety z Brna do Mnichova. Kraj stojí o jejich znovuobnovení

S problémy kvůli mládí se při obchůzkách a vybírání pokut setkal i strážník Martinek. „Občas slyším posměšky, někdy mi tykají. Můj výkon to však nesnižuje. Lidé jsou různí, většinou jsou ale naštěstí příjemní,“ řekl. 

Představitelé brněnské městské policie si práci čerstvých absolventů středních škol chválí. „Jsme s nimi spokojení. Jsou schopní komunikovat, jednat a zařizovat věci obdobně jako jejich nastupující kolegové, kteří jsou starší,“ řekl Ghanem.

Cyklopruh. Ilustrační foto.
Odbojářská a Vejrostova ulice se zúží. Vzniknou na nich pruhy pro cyklisty

Na rozdíl od kolegů nesmí ovšem mladí strážníci nosit zbraň a řídit služební auto. Zpravidla začínají pochůzkovou prací. Ve většině případů chodí ve dvojicích se zkušenějším doprovodem. 

HANA KOTOUČOVÁ