Letos budou moravské prapory vlát již poosmé. „Cílem je upozornit nejen na cyrilometodějskou tradici, ale zároveň složit poctu Moravě a její historii,“ sdělila místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová, která je i koordinátorkou vyvěšování vlajek.

Vyvěšování vlajek· Organizátorem akce je Moravská národní obec.
· Letos se účastní 1328 obcí a měst včetně polských a slovenských.

Moravskou vlajku letos poprvé vyvěsí i v Jinačovicích na Brněnsku. „Organizátoři se na nás obrátili už minulý rok, ale vlajku jsme nevyvěsili. Letos jsme se také kvůli připomínkám zastupitelů rozhodli moravskou obec podpořit,“ uvedl starosta obce Jan Kazda.

Fontána u Janáčkova divadla v Brně.
Lidé do kašen házejí odpadky, perou v nich prádlo. Údržba? Až půl milionu ročně

Vedení většiny obcí vyvěsí žlutočervenou verzi vlajky, ale v některých zavlaje modrý prapor. „Zástupcům obcí doporučujeme používat starší žlutočervenou vlajku. Pokud vyvěsí modrou vlajku, myšlenku této akce naplní stejně,“ okomentovala Holaňová.

Moravskou vlajku ale neuvidí lidé například ve Velké Bíteši v kraji Vysočina. „V užším vedením jsme se dohodli, že ji nevyvěsíme. Upřednostníme prezentaci státního svátku jen českou vlajkou,“ zmínil tamní starosta Milan Vlček.

Ilustrační foto.
Pernštejn oživí rytíři, historický jarmark a střelba z děl

Organizátoři akce se snaží upozornit i na historii Moravy. Některé obce proto zpřístupní památky a muzea za zvýhodněnou cenu nebo zdarma. Letos se zapojilo čtyřiašedesát institucí včetně brněnského Špilberku.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Cyril, Metoděj a Hus

PETR UHLÍŘ