V odpoledních hodinách předjel houkající sanitku a v hustém provozu jí razil cestu přes Svinovské mosty a Porubu. Se zapnutými výstražnými světly a spuštěným klaksonem kličkoval mezi vozidly a divokou gestikulací naznačoval řidičům, aby s předstihem zamířili ke krajnici. Takto projel několika křižovatkami, kde v tu chvíli naštěstí svítila zelená.

Motorkář se o své zážitky podělil na sociálních sítích, kde situaci detailně popsal. Svěřil se také policii. „Napsal jsem i na oficiální stránky Policie ČR, ať se k tomu vyjádří, tak uvidíme, co napíšou, odpověď pak tady doplním,” uvedl motorkář na závěr svého příspěvku. Pochvaly se však nedočkal ani od policie, ani od záchranářů.

„Z textu je zřejmé, že pisatel jednal v dobrém úmyslu. Záchranná služba však před takovým jednáním důrazně varuje a rozhodně ho nedoporučuje žádnému z účastníků silničního provozu. V tomto případě to dobře dopadlo, ale každý si jistě dovede představit situaci, kdy podobně jednající řidič způsobí dopravní nehodu nebo sám havaruje. Velice snadno se potom rychlá cesta do nemocnice změní pro pacienta v sanitním vozidle v dlouhé minuty čekání u vzniklé kolize,“ vysvětlil Ladislav Lang ze Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Zatímco od záchranářů se dočkal toliko výtek, od policistů mu hrozí sankce. „Popsané jednání je zřejmě protiprávní, konáme nutné úkony ke zjištění skutkového stavu věci. Provoz na komunikacích je upraven normami, které povinnosti jednotlivých účastníků silničního provozu specifikují,” uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková, podle které se řidič mohl dopustit přestupku. „Spekulovat o sankci je v tuto chvíli předčasné, ve věci bude rozhodnuto po zjištění dalších skutečností,” doplnila Holčáková.

Poznáte muže na fotografii?
Neurvalec úderem pěstí poškodil autobus

Jak celou situaci viděl motorkář

Motorkář svůj poměrně dlouhý příspěvek začal okamžikem, kdy na Mariánskohorské ulici zhruba tři sta metrů za sebou zaregistroval houkající sanitku. Když zjistil, že jede k frekventované křižovatce U Vodárny, rozhodl se jí pomoci.

„Jelikož je v tom čase špička, tak jsem zrychlil a na vodárně jsem už hodil na motorce výstražné a spolu s klaksonem a ukazování rukou jsem posílal auta ke kraji, ať uhnou sanitce. Blikla zelená, tak i to trochu pomohlo, cesta se rychleji uvolnila. Poté jsem nechal sanitku předjet, ale záhy jsem si řekl, že stejný problém bude i na dalších křižovatkách v Porubě, a tak jsem sanitku vzápětí předjel, i když je to zákonem zakázáno, a razil jí cestu dál přes Svinov,” uvedl motorkář.

Jak dodal, jeho tušení, že křižovatky budou plné, se potvrdilo. Motorkář je přesvědčen, že svým počinem sanitce výrazně usnadnil a urychlil průjezd.

Řidiči totiž přesně podle jeho pokynů zajížděli ke krajnici a dělali místo. Jak připustil, ne všichni motoristé zpočátku věděli, o co jde.

„Možná, že nechápali, co se děje, ale jak se pak koukli do zpětného zrcátka, tak už to pochopili, co dělám. A tak jsem jí udělal teda krásnou volnou cestu!!! Naštěstí byla všude i zelená na křižovatkách, takže to taky docela pomohlo. Na 17. listopadu byla červená, tak jsem musel zastavit a sanitka už v pohodě jela směrem k nemocnici,” napsal motorkář. Jak na závěr dodal, řidič sanitky i zdravotník na místě spolujezdce na něj udělali gesto, které si vyložil jako poděkování.

„Jsem rád a doufám, že jsem takhle pomohl, protože nikdy nevíte, kdy vy budete potřebovat rychlou cestu do nemocnice,“ uzavřel motorkář. 

Nehoda tramvaje a nákladního automobilu v Ostravě-Martinově.
V Martinově po srážce s dodávkou vykolejila tramvaj

Oficiální doprovod záchranné služby policejní motohlídkou v Amsterdamu:

Zdroj: Youtube