Finanční ředitel MS 2009 působil ve firmě AutoCont. Ta vytvořila projekt Internet do škol, kde ministerstvo školství přišlo o necelou miliardu korun

Například nový ekonomický ředitel mistrovství Tomáš Dán dříve působil ve společnosti AutoCont. Ta samá společnost vytvořila projekt Internet do škol, při kterém ministerstvo školství přišlo o téměř jednu miliardu korun.

„Kontrolou bylo zjištěno, že část prostředků určených na realizaci státní informační politiky ve vzdělávání byla použita neoprávněně nebo nehospodárně, popřípadě nebyla použita na krytí nezbytných potřeb,“ uvádí zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) z roku 2003, která se zabývala projektem.

„Tímto způsobem bylo vynaloženo nejméně 884 milionů korun. Další část neoprávněně použitých prostředků nebylo možné v rámci této kontrolní akce vyčíslit, protože některé smlouvy nedostatečně specifikovaly rozsah a cenu plnění,“ vyčíslila minimální uniklé prostředky Eliška Kadaňová z NKÚ.

Paradoxem celé věci je skutečnost, že bývalý prezident mistrovství světa Roman Kumpošt byl odvolán z důvodu ztráty důvěry ministerstva školství. Mnisterstvo mu pak hlavně kladlo za vinu špatné hospodaření s dotacemi. Toto tvrzení však ministerstvo nikdy věrohodně neprokázalo. Názor Dany Kuchtové se nám opakovaně nepodařilo získat. Její mobilní telefon byl vypnutý.

Nový finanční ředitel se nechtěl k celé věci blíže vyjádřit. Odmítl se vyjádřit i k přímé otázce, jestli se on sám podílel na projektu Internet do škol. „Já se k tomu nechci vyjadřovat. Máme tiskového mluvčího, takže se obraťte na něj,“ sdělil na přímý dotaz finanční ředitel.

O celé záležitosti je také informována Kateřina Neumannová. „Samozřejmě o této spojitosti vím a s ředitelem Dánem jsme o tom hovořili,“ uvedla pro Deník Kateřina Neumannová. „Tomáš Dán mě však ubezpečil, že veškeré kontroly, které se vztahovaly k jeho osobě, nenalezly žádné pochybení,“ doplnila Neumannová.

Bývalý prezident mistrovství Roman Kumpošt se k osobě Tomáše Dána nechtěl vyjadřovat. „Neznám ho a proto ho nemůžu hodnotit,“ uvedl Kumpošt.
Podle něho je však personální obsazení dokladem jeho domněnky, že mistrovství ovládnou lidi okolo přítele Kateřiny Neumannové.

A to předně v pozici výkonného ředitele mistrovství Marka Rejmana, který je majitel marketingové agentury GSMA a s přítelem Kateřiny Neumannové pořádají například Tour de Ski na Hradě, či se společně manažersky starají o Nikolu Sudovou.

Poslechněte si audionahrávku - rozhovor s Kateřinou Neumannovou!