Duka poukázal na to, že Štemberka v Lidicích nemusel být, ale zůstal, aby byl s těmi, které čeká smrt. „Jeho prřítomnost také pomohla těm mužům, kteří pak jdou na popravu a umírají hrdě s vědomím, že jejich postoj není marný, s vírou v budoucnost, v budoucnost svobody, ale také v budoucnost této obce," řekl Duka.

Kardinál během mše požehnal obraz Panny Marie Lidické, který představuje spojení Panny Marie jako matky církve a současně matky lidických dětí. Upozornil na to, že Panna Marie na obraze drží pouze bílé plátno. „Její syn není v náruči. Tak jak se stalo matkám zdejší obce. Byly jim vzaty jejich děti jako nevinná oběť, byly umučeny, popraveny anebo se měly ztratit ve světě," uvedl.

Duka poukázal na to, že právě na místě lidické tragédie si lidé mohou uvědomit, co znamená, jestliže někdo zamění svobodu za svévoli a zlovůli a sám se staví na místo pána veškerého tvorstva. „Tak jednaly všechny totality," dodal.

Večerní koncert

Program bude pokračovat pietním aktem u hromadného hrobu popravených mužů, akci doprovodí i celostátní přehlídka dětských sborů Světlo za Lidice. Večer je pak plánován koncert Pocta slavným Čechům na počest operní pěvkyně Jarmily Novotné a politika a diplomata Jana Masaryka.

Lidice jsou jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.