"Ve většině budov se stále nachází zbraně a střelivo. Stále dochází k porušení předpisů. Nedojde-li k odstranění závadného stavu, bude nutné přikročit ke zjednání nápravy," uvedl Votřel. V krajním případě by mohla být část nelegálního muničního skladu úředně vyklizena.

Stavební úřad ve Vysokém Mýtě před časem souhlasil se změnou užívání jedné z pěti budov z původního účelu pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu. Majitel firmy Rudolf musel splnit například podmínky hasičů a hygieniků. Takto by mohl postupně zlegalizovat skladování zbraní a munice ve všech objektech. Rudolf tvrdí, že se tak již stalo. "Jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti, ale myslím, že už jsou zkolaudované všechny sklady. Domnívám se, že by mělo být všechno v pořádku," řekl.

Legalizace skladu

Podle Votřela je ale skutečnost jiná. "Dva objekty již zrekolaudované má, ale další zatím ne," uvedl. Krajský úřad před časem kontroly ve Slatině odebral stavebnímu úřadu ve Vysokém Mýtě pro nečinnost a předal je stavebnímu úřadu v Holicích. Kolaudace budov je ale stále v kompetenci vysokomýtského úřadu. Krajský úřad v minulosti legalizaci skladu nedoporučil, zákonnost změny užívání budov chce přezkoumat.

Úřady vloni při kontrole zjistily, že z pěti prověřovaných objektů byl jeden zcela vyklizen, ve čtyřech ale byly neoprávněně skladovány zbraně a střelivo. Policie po kontrolách od loňského února ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Podle Rudolfa zabavila asi 20 tun materiálu, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Majitele firmy policie letos v dubnu obvinila z nedovoleného ozbrojování, část materiálu včetně semtexu a trhaviny Perunit podle policie získal nelegálně.