Na Broumovsku se vlčata narodila druhý rok po sobě, podle koordinátora monitoringu velkých šelem z olomouckého Hnutí DUHA Milana Kutala je proto obtížné určit přesný počet vlků v oblasti: „Kolik vlků se v území pohybuje, je nyní prakticky nemožné určit, na videozáběrech jsou současně nejvíc tři jedinci. Dvě loňská mláďata se již mohla od smečky oddělit. Přesnější číslo bude možné odhadnout až s nástupem zimy během stopování, kdy bude monitoring Hnutí DUHA pokračovat.“

Vlčí hlídky budou hledat vlky, houbaři na ně narazili aniž by chtěli   Vlci, kteří se na Broumovsku usadili na podzim roku 2015, přivedli vloni na svět minimálně dvě mláďata.
Vlčí hlídky budou hledat vlky. Houbaři na ně narazili, aniž by chtěli

Na monitoringu pohybu vlků na Broumovsku se podílejí zejména dobrovolníci z takzvaných Vlčích hlídek, kteří hledají i další známky jejich přítomnosti, zejména pak trusu. Ten poté slouží k dalším výzkumům. Výsledky genetických analýz mimo jiné prokázaly, že broumovská vlčí smečka je blízce příbuzná s vlky v polském Dolnoslezském lese.

Ačkoli má přítomnost vlků na českou přírodu převážně pozitivní vliv, neboť pomáhá redukovat počty přemnožené divoké zvěře, zároveň způsobuje škody chovatelům dobytka, kteří dosud nebyli na přítomnost velkých šelem zvyklí a nemají svá stáda zabezpečená. Lepší zabezpečení stád by však měla přinést nová dotační výzva z Operačního programu Životního prostředí, o niž budou moci chovatelé požádat na začátku prosince.

Ilustrační foto
VIDEO: Bavorská fotopast zachytila vlčí smečku