Na místo vyjela technika ze stanic Mnichovo Hradiště a Mladá Boleslav. "U požáru zastavilo náhodně projíždějící vozidlo celní správy a usměrňovali dopravu. Při příjezdu hasičů byl již celý autobus zasažen požárem," popsal Jaroslav Gabriel, mluvčí středočeských hasičů.

Všech devatenáct cestujících včetně řidičky se v tu dobu již nacházelo mimo autobus, nikomu se nic nestalo a všichni tak byli mimo přímé ohrožení požárem.

"Hasiči dostali plameny pod kontrolu za dvacet minut od příjezdu první jednotky. V průběhu hasebních prací byla jedna cestující s doprovodem transportována záchrannou službou do nemocnice s podezřením na psychický šok," upřesnil Jaroslav Gabriel.

Následně probíhalo dohašování a jímání unikajících provozních kapalin. Než na místo přijela odtahová služba, hasiči komunikaci ještě uklidili. Do té doby byla D10 ve směru na Turnov na téměř 4 hodiny uzavřena. Hlídka Policie ČR odkláněla vozidla mimo dálnici na exitu č. 53 ve směru na Bakov nad Jizerou.

Pro cestující byl přistaven speciální hasičský evakuační autobus, který je odvezl na bezpečné místo mimo dálnici, kde si přestoupili do náhradního autobusu přepravní firmy.

"Příčinu požáru vyšetřovatel stanovil jako technickou závadu v motorovém prostoru, na autobusu Karosa LTC 955 vznikla požárem škoda 300 tisíc," dodal mluvčí středočeských hasičů.