V Krkonoších sněží v oblastech nad 700 metrů nad mořem, v nižších polohách padá déšť se sněhem. Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření. V Orlických horách napadlo do osmi centimetrů sněhu na zhruba šest kilometrů dlouhém úseku silnice II/310 přes Šerlich.

V nižších polohách Královéhradeckého kraje se teploty pohybují několik stupňů Celsia nad bodem mrazu, prší a dohlednost je kvůli srážkám snížená. Podle meteorologů by dnes v hradeckém kraji mělo být převážně zataženo. Nad 500 metrů mohou být srážky smíšené či sněhové. Nejvyšší denní teploty vystoupají na sedm stupňů Celsia, v nejvyšších horských oblastech má být kolem bodu mrazu.

Sněží i v Karlovarském kraj, pro lyžaře ale už pozdě

Po dlouhé době v Karlovarském kraji opět sněžilo. Sníh ale padal v noci na dnešek jen v nejvyšších polohách v okolí Božího Daru. Řidiče může překvapit. Naopak pro lyžařské areály přišlo sněžení pozdě, v neděli ukončil provoz i poslední z nich, areál Klínovec.

Přeháňky jsou v kraji od středních poloh smíšené, ve vyšších nadmořských výškách sněhové. „Museli jsme vyjíždět už v neděli večer. Sněžilo zhruba od 900 metrů nad mořem. Na Božím Daru napadlo okolo deseti centimetrů sněhu," řekl šéf zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Podle odhadů by ale sníh měl přes den odtávat, protože silnice jsou po předešlých teplých dnech vyhřáté. „Řidiči by ale měli být opatrní i v noci na úterý," dodal Bulka.

Po dlouhé době zasněžené stráně ale už nezachrání letošní výjimečně teplou zimní sezonu. Pro lyžařský areál na Klínovci byl poslední kapkou déšť v sobotu. V neděli už areál sezonu ukončil.

Šumpersko a Jesenicko

V nejvyšších polohách Šumperska a Jesenicka pokryl v noci na dnešek tamní silnice sníh. Správci cest vyráželi především do oblasti Červenohorského sedla. Podle šumperského dispečera napadlo až pět centimetrů sněhu. Cesty jsou však nyní již po chemickém posypu většinou holé a mokré. Na Jesenicku však stále sněží. V ostatních částech Olomouckého kraje je dohlednost snížena kvůli dešti.

Na Jesenicku správci cest stále vyrážejí do terénu, sněhové přeháňky se týkají pouze nejvyšších poloh, v nižších oblastech prší. „Sněží především na Červenohorském sedle, silnice je tam sjízdná po chemickém posypu. Sněží celou dobu, průběžně vyrážíme do nejvyšších partií, týká se to oblastí ve výšce od 800 až 900 metrů nad mořem," řekl  dispečer jesenické správy silnic.

Na Šumpersku naopak už sněžit přestalo. „Na Červenohorském sedle sněžilo od 21:00 do 02:00 a napadlo kolem pěti centimetrů. Vozovky jsou chemicky ošetřeny a jsou holé a mokré. Nyní už nesněží, ale mrholí. Podle předpovědi to má však během dneška znovu dojít," řekl dnes dispečer šumperské správy silnic. V ostatních částech kraje jsou cesty holé, mokré a sjízdné bez omezení.

Liberecký kraj

Většina silnic v Libereckém kraji je mokrá a sjízdná se zvýšenou opatrností, ve vyšších polohách ale stále sněží nebo jsou přeháňky smíšené. Teploty se pohybují od minus jednoho do plus tří stupňů Celsia.

Podle dispečera zimní údržby na Jablonecku silničářům pomáhá, že vozovky jsou z předchozích dnů rozehřáté a sníh na nich taje. „Teplota vozovek je tak dva až tři stupně plus," poznamenal. Z hlavních tahů se sníh vyskytuje jen na silnici I. třídy mezi Tanvaldem a Harrachovem, opatrní by měli být i motoristé při jízdě přes Albrechtický kopec mezi Libercem a Frýdlantem. Silnice by tam mohla namrzat.

V polohách nad 600 metrů bude sněžit nebo budou přeháňky smíšené i přes den. Nejvyšší denní teploty budou mezi třemi až šesti stupni Celsia, na horách bude od minus jednoho do plus dvou stupňů.

Vysočina

Na Vysočině od rána sněží nebo padá déšť se sněhem. Teploty místy klesly až k nule. Na vozovkách zatím sníh taje, silničáři provádějí kontrolní jízdy na hlavních tazích. Sypat ještě nemuseli, řekl dispečer krajské správy a údržby.

„Jezdí kontrolní vozidla. Zatím mi nehlásili žádný problém," uvedl dispečer. Podle meteorologů bude v kraji sněžit nebo padat déšť se sněhem celý den. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi dvěma až šesti stupni Celsia.

Špatné počasí ztěžuje práce stavbařům na dálnici D1. Dnes by měli začít ve dvou modernizovaných úsecích rozmisťovat provizorní svodidla, aby tam od 30. března mohl být veškerý provoz převeden na jednu polovinu dálnice. V úseku mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem jsou dělníci připraveni začít stahovat dopravu do jednoho pruhu kolem 11:00.