„Ministr Marian Jurečka svým návrhem nesmí vzít houbařům, cyklistům nebo turistům právo na vstup do přírody. Situace, kdy člověk s rodinou nesmí třeba půl roku vyjít na houby pod hrozbou pokuty 30 tisíc korun, je naprosto nepřijatelná," hřímal soukromý zemědělec a člen předsednictva Strany zelených Daniel Pitek.

Zákazy vstupu na území, na němž právě probíhá lov, nejsou žádnou novinkou. Jenomže nyní je jejich porušení sankcionováno deseti tisíci korunami, nově by tedy pokuty měly být třikrát vyšší a při opakovaném porušení dokonce šedesát tisíc korun. Strana zelených má také za to, že vágně znějící ustanovení by umožnilo vydat zákaz vstupu do volné přírody i na libovolně dlouhou dobu.

Ministr Jurečka (KDU-ČSL) ale nedávno takovou interpretaci odmítl. „Tato omezení se používají jen ve velmi výjimečných případech a musí být odůvodněná. Slouží totiž k ochraně života a zdraví houbařů a výletníků, ale také k ochraně zvěře," uvedl Jurečka.

Zákaz vstupu

V současné době je v České republice přibližně 5800 honiteb, ale ročně se podle ministra vydá zákaz vstupu nanejvýše do několika desítek 
z nich. Kromě vyšších pokut (ty stávající platí od roku 2001) tak podle Jurečky novela 
v tomto ohledu nepřináší nic nového.
Zato v jiných případech novela zákona o myslivosti přináší novinek řadu. Po změně stávajícího zákona přitom volali sedláci, myslivci nebo ochránci přírody už delší dobu. Nakonec to dopadlo tak, že novelu, kterou ministerstvo zemědělství představilo asi před třemi týdny, odmítli skoro všichni. Každý ze svých důvodů. „75 procent jsou honitby polní. Jen 25 procent jsou honitby lesní. Ale těchto 25 procent rozhoduje, jak bude vypadat myslivost v České republice," postěžoval si předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík. Podle něho totiž měli hlavní slovo při tvorbě novely zástupci Lesů ČR a Vojenských lesů a statků.

Svoje požadavky se snažilo před časem sladit 29 zainteresovaných organizací v ústředí Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem. Jeho šéf Jaromír Vašíček pak řekl, že po třech dnech jednání se podařilo dospět k nějakému kompromisu.
Jeho výsledkem byla novela, jejímž hlavním cílem je snížit stavy přemnožené spárkaté zvěře, zejména pak prasete divokého, siky japonského a jelena evropského. 
„U jelena sika výrazně převažuje počet samic a mláďat," uvedl tehdy ředitel Odboru státní správy lesů, myslivosti a rybářství ministerstva zemědělství Martin Žižka.

Snížení škodné zvěře

Jenomže Petr Jelínek ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR si myslí, že novela ke snížení škodné zvěře příliš nepřispěje. Škodné je přitom opravdu hodně, protože myslivci v minulosti nenalovili tolik zvěře jako dnes. Zatímco podle Jelínka bylo v roce 1935 uloveno 35 tisíc srnčí zvěře, nyní se tento počet zvýšil na zhruba 110 tisíc kusů. Za první republiky se volně téměř nevyskytovala černá zvěř, protože byla v ohradách. V současné době jí myslivci naloví skoro 200 tisíc kusů. Na druhou stranu z polí zmizely koroptve. „Před několika desítkami let jich lovci zastřelili přes milion, dnes je koroptev skoro na seznamu ohrožených druhů. Stejně tak se lovilo 900 tisíc zajíců, teď na polích nejsou skoro vidět," doplnil Jelínek.

Vlastníci lesů novelu kompletně odmítli s tím, že vůbec nesplnila jejich očekávání. „Požadujeme, aby se návrh novely stáhl a začalo se hovořit o tom, co česká myslivost je a kam směřuje, a vypracoval se nový moderní zákon," upřesnil Jelínek.

Majitelům pozemků vadí především to, že by se jim měla zhoršit možnost vymáhání škod, které zvěř způsobí. „Odhaduje se, že zvěř ročně způsobí škody za čtyři miliardy korun na zemědělských pozemcích, ale vymahatelnost jsou jenom dvě až tři procenta. Třeba v Německu je to asi 70 procent," řekl Daniel Pitek.

Novela se ale nelíbí ani myslivcům. Ti dokonce navrhli celý proces jejího schvalování zastavit. „Jsme přesvědčeni, že většina dnes uváděných problémů, které vedly k myšlence vytvoření nové legislativní normy, je plně řešitelná pomocí platného zákona o myslivosti pouze s úpravou platných vyhlášek," uvedl ve svém stanovisku jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Jak novela nakonec bude vypadat, zatím není jasné. 
V současné době je v meziresortním připomínkovém řízení a vláda by její návrh měla projednat do konce června.

Nimrodi v Česku.