A později také ve Strážnici na Hodonínsku, kde hladina řeky stále stoupá.Podle informací z Povodí Moravy teď první stupeň čili platí i pro Dyji. Takzvanou bdělost vodohospodáři signalizují v Ladné na Břeclavsku. A protože z některých míst na horním toku Moravy už hlásí i třetí stupeň čili ohrožení, říční hladina bude zřejmě během dne stoupat i na Hodonínsku a Břeclavsku.

Počasí na jižní Moravě se však podle předpovědí meteorologů hned tak neumoudří. Déšť odborníci předpokládají i v úterý a ve středu. Teplota se má v nejbližších dnech pohybovat od osmi do třinácti stupňů Celsia.

Velká voda značně komplikuje dopravu

Valašsko – Na řadě míst Valašska museli policisté ve spolupráci s hasiči uzavřít silnice a mosty. V celém regionu je hned několik úseků zcela neprůjezdných.

Motoristé neprojedou například po hlavním silničním tahu I/57 z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm. „Uzavřen je například most ve Stříteži nad Bečvou,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Kurtin. Dopravní komplikace se vyskytly u Valašské Bystřice či v Hutisku-Solanci.

S výraznými problémy se potýká také Vsetínsko a Hornovsacko. „Řeka Bečva se vylila už také v Janové, která je neprůjezdná. Uzavřená je také silnice v Karolince,“ doplnil krátce po půl deváté Kurtin.

V Rožnově pod Radhoštěm zůstává nadále uzavřená ulice Bezručova a Tyršovo nábřeží. „Neprůjezdný je také mostek u Polanského ulice,“ doplnil mluvčí tamní radnice Tomáš Gross. (mib)

Na Bečvě v Teplicích vyhlásili stav ohrožení

Přerovsko – Stav ohrožení pro Hranicko a pohotovosti pro Přerovsko začaly platit poté, co se začala hnát z Beskyd rozbouřená Bečva. Hned v pondělí ráno se v Přerově sešla kvůli obavám ze záplav povoďnová komise, složená ze zástupců Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, magistrátu a obcí. Na některých místech regionu už bylo nutné přistoupit k evakuaci obyvatel.

„Situace je špatná a během dne se má ještě zhoršovat. Stále totiž prší, takže je třeba rychle jednat. V Dluhonicích je nyní aktuální stav 5 metrů vody, nahoře v Teplicích nad Bečvou pak dokonce 5,27 metrů. Ke kulminaci by mělo v Přerově dojít tak za dvě, za tři hodiny,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru v Přerově Miroslav Čoček.

Podle něj je nejhorší situace na Hranicku, kde už museli být evakuováni lidé. „Provádí se evakuace v obci Ústí a vyklizují se i spodní patra v lázních v Teplicích nad Bečvou,“ informoval ředitel. Velké problémy jsou ale i v samotných Hranicích.

Obyvatele Přerova vzbudily ráno mluvící sirény, které je varovaly před druhým povodňovým stupněm. „Provádíme pytlování hráze u rozvodny v Dluhonicích, voda se čerpá také z lověšickéhp podjezdu. Odstraňujeme naplaveniny u třech mostů v Přerově – mostu Míru, lávky u sokolovny a u tenisu,“ řekl.

Podle něj se na hasiče obracejí s častými telefonickými dotazy zejména lidé, kteří žijí v bezprostřední blízkosti řeky Bečvy. „Všem obyvatelům – například z nábřeží Edvarda Beneše, Protifašistických bojovníků a dalších lokalit v bezprostřední blízkosti řeky, radíme, aby přemístili veškerý materiál ze suterénu do vyšších pater a přeparkovali svá auta,“ shrnul.

Situace je zhoršená také v Lipníku nad Bečvou. Naproti tomu v Troubkách nad Bečvou je zatím relativní klid. (pu)

Voda na Zlínsku: V Otrokovicích už je druhý stupeň

Vlivem vytrvalých srážek dosáhla řeka Dřevnice ve Zlíně na I. stupeň povodňové aktivity. V Otrokovicích dosáhla hladina Moravy už na II. stupeň a za poslední tři hodiny se hladina zvedla o více než třicet centimetrů. Od časných ranních hodin proto zasedají v obou městech povodňové komise, které situaci na řece nadále monitorují.

„Průběžně provádíme preventivní opatření v souladu s povodňovým plánem města. Vzhledem k vývoji počasí a výstrahám Českého hydrometeorolo­gického ústavu lze očekávat ještě další vzestup hladin řek,“ uvedla mluvčí Otrokovic Lenka Krupková. Dodala, že s ohledem na předpověď silného větru a současné extrémní pomáčení půdy je možné očekávat další doprovodné nebezpečné jevy.

Na ty už reagoval Odbor městské zeleně zlínského magistrátu, který z důvodů přetížení stromů vodou zahájil preventivní ořez větví na tržišti Pod kaštany. „Současně vyzýváme k obezřetnosti při pohybu pod vzrostlými stromy, protože z důvodů podmáčení hrozí jejich vývrat,“ upozornila mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková.

2. pohotovostní stupeň na řece Moravě - Pondělí 17. května 2010#nahled|https://g.denik.cz/50/84/scrn_reka_morava_stav_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/50/84/scrn_reka_morava_stav.jpg|09:08 - 2. pohotovostní stupeň na řece Moravě - Pondělí 17. května 2010#

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU, ČTK