Ministerstvo vnitra navrhuje, aby se program MEDEVAC, s nímž má Česko zkušenost již od 90. let, stal stálým. Jako takový má „snižovat devastující dopady ozbrojených konfliktů, přírodních či lidmi způsobených katastrof na lidské zdraví a bude zvyšovat důstojnost těch, kteří jsou těmito událostmi zasaženi".

Program, od něhož si vnitro slibuje mimo jiné zlepšování pověsti Česka v zahraničí, se bude uskutečňovat ve čtyřech základních podobách. Půjde o vysílání lékařských týmů do zahraničí, transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích.

„Toto materiální a lékařské vybavení může nabývat různých forem, a to od traumatologických setů, přes kompletní vybavení fyzioterapeutické místnosti až po nákup komplexního přístrojového vybavení či zřízení celého pracoviště v dané nemocnici," stojí v materiálu, který má redakce k dispozici. Vnitro také navrhuje rozšířit seznam českých nemocnic, které se na programu podílí.

Pro lepší fungování programu má být ustavena meziresortní pracovní skupina pod vedením vnitra. Budou v ní i zástupci ministerstva zahraničních věcí, zdravotnictví, průmyslu a obrany.

Dalším materiálem týkajícím se migrace bude na pátečním zasedání kabinetu koncepce vnitra pro asistenci uprchlíkům. Mezi její priority patří přímá pomoc uprchlíkům a vnitřně vysídleným osobám, jejich rozvoj a stabilizace v místě aktuálního vysídlení, podpora států, které se o velké uprchlické populace starají, nebo podpora lidských práv a rozvoje občanské společnosti.