S vědci odjedou do Antarktidy i dva odborní asistenti, správce stanice, dva technici zodpovědní za údržbu a specialista na obnovitelné zdroje, který pomůže s instalací fotovoltaických panelů na stanici. Do výpravy se začlení i pracovník Vysokého učení technického v Brně a člen České geologické služby.

Vědci budou mimo jiné zkoumat lokální klimatické podmínky odledněné severní části ostrova Jamese Rosse, měřit a hodnotit rychlost ústupu ledovců či rozmrzání vrstvy trvale zmrzlé půdy.

Drsné podmínky

Budou také měřit a modelovat škodlivé UV záření během každoročního úbytku stratosférického ozonu nad Antarktidou. Navážou na dosavadní výzkum, při němž sledují vliv drsných klimatických podmínek na tamní vegetaci. Zaměří se také na biodiverzitu mikroorganismů či parazitologii antarktických ryb.

Expedice se tradičně koná pouze v období, kdy je sice v republice zima, ale kdy v Antarktidě vrcholí léto. Tým se přepraví na základnu, nesoucí jméno slavného brněnského vědce a genetika, z Patagonie chilským ledoborcem Almirante Oscar Viel.

Vědecký výzkum v Antarktidě se zaměřuje na tzv. antarktické oázy. Jsou to místa, z nichž ustoupil ledovec. Vědci sledují, jak se na nich uchycuje život v podobě řas a lišejníků. Zabývají se výzkumem klimatu, sledují a pečlivě zaznamenávají změny počasí. Předmětem jejich zájmu je také geologický vývoj ostrova.