Liberecký kraj

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci v Libereckém kraji. Sněžení bude komplikovat dopravu i přes den, kdy by teploty měly zůstat pod bodem mrazu. Motoristé by proto podle silničářů měli nadále jezdit opatrně. Rozptylové podmínky ve velkých městech nejsou dobré.

V Liberci koncentrace polétavého prachu v ovzduší ráno dvojnásobně překračovala povolený čtyřiadvaceti­hodinový limit 50 mikrogramů na metr krychlový, špatný stav ovzduší je podle meteorologů v Jablonci nad Nisou i České Lípě. V obou městech se hodinové koncentrace ráno pohybovaly kolem 100 mikrogramů na metr krychlový.

Sníh leží i na hlavních tazích Libereckého kraje. Podle informací policie ale zatím žádné velké problémy na silnicích hlášeny nebyly, pouze na silnici 14 v Liberci ráno po 6:00 havarovalo jedno osobní auto.

Podle meteorologů by sněžení mělo slábnout k večeru. Přes den budou nejvyšší denní teploty v kraji od minus pěti do minus dvou stupňů Celsia, na horách bude od minus osmi do minus pěti.

Jižní Čechy

Většina jihočeských silnic je sjízdná se zvýšenou opatrností. Na některých komunikacích nižších tříd leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, vyplývá z informací dispečinku správy a údržby silnic. Řidiči si někde musí dát pozor na mrznoucí déšť.

Teploty se v kraji po ránu pohybují v rozmezí od minus jednoho do minus 10 stupňů Celsia. Bez omezení jsou sjízdné pouze silnice na Českokrumlovsku. Komunikace v regionu jsou většinou holé a vlhké nebo mokré po chemickém ošetření.

Přes den má být od minus dvou do plus jednoho stupně. Občas bude sněžit a ojediněle padat mrznoucí déšť, který může způsobit tvorbu náledí.

Plzeňský kraj

Ledovka ztěžuje od noci sjízdnost v Plzeňském kraji. Nejdramatičtější situace byla mezi 01:00 a 02:00, kdy vozovky pokrýval i dva centimetry tlustý led. Kolem 07:00 se jezdilo hlavně v kolejích vyjetých v ledové tříšti, a to i na silnicích první třídy. Každá další přeháňka však způsobí extrémní zhoršení. V terénu jsou už několik hodin všechny sypače, policie zatím eviduje jen drobné nehody, žádnou vážnější. ČTK to dnes ráno řekl Jiří Slapnička ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

„Hlavní silniční tahy jsou mokré nebo jsou v ledové tříšti vyježděné koleje. Na silnicích nižších tříd je situace obdobná, jsou tam koleje, přičemž ledová tříšť po jejich okrajích narůstá. Je nutná veliká opatrnost," uvedl.

Nejpostiženějšími okresy regionu jsou Klatovsko, Domažlicko a pohraniční část Tachovska. Silničáři mají v terénu všechny sypače, vozovky solí, aby tím rozpustili led. „Toto je nejhorší situace, jaká může být, když se tvoří ledovka," dodal Slapnička.

Nejdramatičtější situace byla v regionu dnes po půlnoci, na silnici se tvořila souvislá vrstva ledu. Silnější mrznoucí přeháňka trvala od nedělních 20:00 do pondělních 01:00.

Pokud nepřijdou další srážky, silničáři se podle Slapničky se situací vypořádají. „Pokud by se posyp po nasolení ale zředil, začne se znovu tvořit ledovka. Když řidič zjistí, že mu prší na sklo, je třeba sundat nohu z plynu. Protože než okruh objedeme, trvá to dvě tři hodiny," řekl.

Policie v kraji zatím neeviduje žádné omezení provozu zaviněné zhoršenou sjízdností, nejsou ani žádné těžší nehody. Zledovatělá a místy nesjízdná vozovka ale například v noci zkomplikovala hasičům dojezd k zásahu při požáru rodinného domku v Nečtinech na severním Plzeňsku.

Vysočina

Na Vysočině dnes mrholí, na silnicích může být ledovka. Motoristé by měli být velmi opatrní, problémy mohou mít hlavně ve vyšších polohách kraje. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré, na vedlejších komunikacích je zledovatělá vrstva sněhu krytá drtí. Uvedl to dispečink krajské správy a údržby. Teploty se na Vysočině k ránu pohybovaly od nuly do minus dvou stupňů Celsia.

Kvůli ledovce jezdili silničáři v noci na dnešek se 110 sypači. „Nejdřív na Třebíčsku, asi od 20:00. Od 02:00 už pak v celém kraji," uvedl dispečer krajské správy.

Nehody byly kolem 06:00 hlášeny na silnicích I. třídy u Pelhřimova a u Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku.

Ledovka se v kraji může vytvářet i přes den, upozornil Český hydrometeorologický ústav. Na většině území bude padat mrznoucí déšť se sněhem. Odpolední teploty se budou držet od nuly po minus tři stupně.

Zlínský kraj 

Silnice ve Zlínském kraji začaly na některých místech namrzat. V regionu mrholí a při nynějších teplotách se tvoří ledovka, kterou silničáři postupně odstraňují posypem. Silnice jsou tak dnes ráno sjízdné jen se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Vozovky v kraji jsou většinou holé a mokré po chemickém ošetření, jen cesty druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá zledovatělá vrstva sněhu do pěti centimetrů. Se zaježděným sněhem se ale motoristé mohou setkat i na některých menších silnicích ve vyšších polohách ostatních okresů. V kraji až do noci na úterý platí výstraha meteorologů před ledovkou.

V regionu bylo dnes ráno zataženo, mrholilo, místy foukal slabý vítr a viditelnost snižovaly mlhy. Teplota se pohybovala od minus pěti do plus dvou stupňů Celsia. Podle meteorologů mrazivé dny potrvají až do konce ledna, únor přinese mírné oteplení.

Pardubický kraj

Na mnoha silnicích v Pardubickém kraji je dnes náledí. Ve vyšších polohách a na menších silnicích také zůstává uježděný nebo zmrzlý sníh, informovala Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Silničáři varují před náledím zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Moravské Třebové, Skutče a v Železných horách. V těchto oblastech, a také u Žambereku, Litomyšle a Poličky, zůstává na menších silnicích uježděný nebo zmrzlý sníh, často s vyjetými kolejemi.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, na velké části kraje se vysykytovalo mrholení nebo dešťové přeháňky. Často snižovala viditelnost mlha. Teploty se pohybovaly v rozmezí od minus osmi po bod mrazu.

Karlovarský kraj

Před ledovkou varují silničáři v Karlovarském kraji. Už v neděli večer přišly do kraje dešťové srážky, které na vozovkách namrzly. V noci pak ještě drobně sněžilo, takže na silnicích může být ledovka skrytá pod vrstvou sněhu, vyplývá z dnešních informací krajských silničářů.

Na hlavních tazích jsou silnice se zbytky rozbředlého sněhu, na silnicích udržovaných inertním posypem pak je místy zledovatělá vrstva sněhu krytý posypem. Stále hrozí mrznoucí déšť. Policie už řeší i první nehody. Osobní auto skončilo mimo vozovku například u Nového Kostela na Chebsku.

Střední Čechy

Ve středních Čechách místy ztěžují dopravu sněhové přeháňky. Hlášeny jsou po ránu na Mělnicku, Mladoboleslavsku a v okrese Praha-východ. Na Benešovsku a Příbramsku může řidiče překvapit mlha, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Na uježděnou vrstvu sněhu krytou posypem by si motoristé měli dát pozor na menších silnicích na Benešovsku a Příbramsku. Na silnicích první třídy na Mělnicku, Mladoboleslavsku a v okolí Prahy místy leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření.

Teploty v regionu se pohybují od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia. Na většině území je zataženo a vane slabý vítr.

Hradecký kraj

Na silnicích ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje zůstává vrstva uježděného sněhu. Například v Krkonoších dosahuje až pěti centimetrů, nebezpečné úseky jsou kryté posypem a se zvýšenou opatrností sjízdné, zjistila dnes ČTK z informací silničářů.

Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření. V hradeckém kraji bylo dnes ráno zataženo, například na Hradecku mrholilo, v některých oblastech Trutnovska padá mrznoucí déšť. Teploty v kraji klesly až osm stupňů Celsia pod bod mrazu.