"Vítr se utišil a nám se daří dodávky elektřiny obnovovat. Po severních a středních Čechách zasáhl vítr i Moravu, aktuálně řešíme poruchy především na Olomoucku, Karvinsku a Opavsku," popsala mluvčí situaci k 21:00.

Požár lesa u Bzence.
U Bzence hořel u trati les. Hasiči nasadili i vrtulník, práci komplikoval vítr

Podle Holingerové byly zatím odstraněny poruchy na Semilsku, Liberecku, Benešovsku, Litoměřicku a podařilo se připojit malé obce v okrese Praha-západ. "Na řadu míst se musíme prořezávat a velmi nám pomáhají jednotky hasičského záchranného sboru," uvedla mluvčí. Dřív jako místa s poruchami jmenovala také Českolipsko a Jablonecko, Lounsko a Ústecko a ve středních Čechách Kladensko, Mladoboleslavsko a Rakovnicko.

ČEZ Distribuce předpokládá, že dodávky elektřiny budou "z velké většiny" obnoveny ještě dnes večer a v noci. "Bohužel již teď víme, že práce budou pokračovat i během zítřejšího dne (pátku)," doplnila mluvčí.

Ilustrační foto.
Stromy na trati i zastavená lanovka. Silný vítr zasáhl i Liberecký kraj

Distribuční firma podle Holingerové už v poledne v reakci na výstrahu meteorologů zvýšila počty pracovníků v terénu, na dispečinku i v telefonním centru. "V případě nahlášení poruchy prosím využije linku zdarma 800 850 860," vyzvala mluvčí.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval pro dnešní odpoledne před bouřkami s nárazy větru do 90 kilometrů v hodině. Výstraha se týkala většiny území ČR. Varování před silným větrem platí od dnešního poledne do 23:00 v Praze, Středočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a na Vysočině.

V hlavním městě vyjížděli hasiči k následkům silného větru do 21:00 dvanáctkrát. "Jednalo se o nalomené stromy a větve. V jednom případě zajistili povalené stavební oplocení," uvedli pražští hasiči na twitteru.

Schůzka V4 a rakouského kancléře Sebastiana Kurze v Budapešti.
V4 se nezúčastní summitu o migraci. Babiš: Se závěry bychom nesouhlasili