"Většinou byly překonávány rekordy z roku 1991, to byl všeobecně hodně chladný květen," uvedli. V Horské Kvildě na Klatovsku teploměr během dne neukázal víc než 2,7 stupně Celsia. Ranní teploty dnes podle meteorologů neklesaly příliš nízko, bylo hodně oblačnosti. Později se ale ochlazovalo, jak přišly srážky od severozápadu.

Vůbec nejnižší teplotu naměřila stanice ve Světlé Hoře na Bruntálsku, minus 0,9 stupně Celsia. Bylo to jediné místo, kde teplota přechodně klesla pod nulu. Přízemní mrazíky v květnu ale podle meteorologů nejsou nic neobvyklého, když se přes noc projasní. V Přimdě na Tachovsku dnes teploměr klesl nejníže na 2,2 stupně Celsia.

Na hřebenech Krušných hor dnes sněžilo, řekl už odpoledne ČTK Radek Tomšů z ČHMÚ v Ústí nad Labem. Ledoví muži se podle meteorologů o týden opozdili, už ve čtvrtek a v pátek přinesli mráz do hor a také slabé ojedinělé přízemní mrazíky do nižších poloh. Kvůli vydatným srážkám dnes ČHMÚ také vydal varování před vzestupem hladin řek v Plzeňském kraji, od 18:00 až do úterních 06:00 mohou vystoupat až na druhý stupeň povodňové aktivity ze tří.

Spíše chladné a deštivé počasí očekávají meteorologové i pro následující čtyři týdny, vyplývá z měsíční předpovědi zveřejněné v sobotu. Teploty se budou držet pod dlouhodobým průměrem 15,9 stupně Celsia pro toto období, srážky naopak průměr 75 milimetrů přesáhnou, předpokládají.