Kvůli silnému větru, který dnes zasáhl část republiky, evidovala společnost ČEZ Distribuce v odpoledních hodinách bez dodávek proudu až 300 tisíc odběratelů. Po 19:00 počet domácností klesl na zhruba 85 tisíc, zejména ve středních Čechách, uvedla mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Kromě středních Čech zasáhla větrná kalamita zejména Liberecký, Ústecký, Karlovarský a Plzeňský kraj s desítkami tisíc míst bez elektřiny. Na jihu Čech, kde elektřinu distribuuje firma E.ON., se bez proudu dopoledne ocitlo zhruba 10 tisíc domácností.

„Aktuálně řešíme 250 poruch na vedení vysokého napětí, další desítky na napětí nízkém. Bez elektřiny je 260 tisíc domácností. Nejpostiženějším regionem jsou střední Čechy, zde evidujeme bez elektřiny 100 tisíc domácností. Postižený je především severozápad ČR, o poznání klidněji je na severní Moravě,“ uvedla odpoledne mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Společnost ČEZ vyhlásila kvůli řádění větru ve Středočeském kraji, ale také okresech Děčín, Česká Lípa, Chrudim, Pardubice, Trutnov, Náchod a Havlíčkův Brod, kalamitní stav.

Popadané stromy, zničená auta

V Karlovarském kraji hasiči od 6. hodiny ráno likvidovali popadané stromy na silnicích a uvolněné plechy na budovách. V Sokolově uvolnil část střechy na mateřské škole.

"K první události došlo v 5:55 hodin, kdy v Olšových Vratech na Karlovarsku spadl strom na silnici. Dále se jedná o Milíkov, kde spadla velká větev na komunikaci. Také v Hájích v Chebu, v Lipové i Chodově spadl strom. Do Nové Role jsme vyjeli kvůli spadlému stromu na zaparkované auto. Zásah jsme měli také u zlomeného stromu v Sokolově, dále v Lokti, kde popadaly větve na komunikaci. V Potůčkách jsme likvidovali jednu velkou větev na silnici," říká mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. V 7:30 pak hasiči vyjížděli do Sokolova, kde se na střeše mateřinky uvolnily plechy.

Silný vítr, který od rána zasáhl západ Čech, zkomplikoval i plánovaný čtvrteční výlov 52 hektarového Regentu.
Takový vítr rybáři nezažili, výlov Regentu museli odložit na pátek

Jak dodává, po vydané výstraze jsou pro dnešní den posíleny stavy hasičů na všech stanicích v Karlovarském kraji vždy minimálně o jedno výjezdové družstvo, posílený je rovněž početní stav operátorů na operačním středisku.

Zavřené zoologické zahrady v Ústeckém kraji

Hasiči v Ústeckém kraji od dnešního rána do 11:00 odstraňovali 63 stromů, které silný vítr shazoval na cesty a silnice. Vítr do kraje dorazil už brzy ráno. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Vichřice zkomplikovala i dopravu, spadané větve a stromy zastavily dopravu například u Těchlovic na Děčínsku.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám zavřely všechny tři zoologické zahrady v regionu - Zoopark Chomutov, zoo v Děčíně i zoo v Ústí nad Labem. V Chomutově a v Děčíně zavřeli ve 12:00, ústecká zoo zhruba v 11:00. Zástupci zahrad o tom návštěvníky informovali na svých facebookových stránkách.

"U Velemyšlevsi spadl strom na projíždějící vozidlo. Nikdo nebyl zraněn," řekl Marvan. Dále zasahovali hasiči na Lounsku u 14 událostí, v okrese Děčín u 12, na Chomutovsku odstraňovali 11 stromů, na Litoměřicku měli devět zásahů, na Ústecku sedm, v okrese Teplice vyjeli šestkrát a na Mostecku čtyřikrát.

Na Děčínsku zkomplikoval vítr i železniční dopravu. "Spadla větev na naší lokomotivu, tak tu stojíme kousek za Děčínem," řekla dnes v 11:45 ČTK cestující Ivana. Doplnila, že vlaky měly zpoždění i ráno.

Silný vítr lámal stromy.
Silný vítr lámal stromy a shazoval střechy, surfaře nechtěl pustit z přehrady

Výstrahu vydala správa Národního parku České Švýcarsko. "Na celém území národního parku hrozí vysoké nebezpečí pádu stromů a jejich částí. Důvodem je velkoplošný rozpad smrkových kultur oslabených dlouhotrvajícím suchem a následně napadených lýkožroutem smrkovým," uvedli správci na webu. V upozornění apelují na návštěvníky parku, aby dbali při vstupu do parku zvýšené pozornosti. "Ve vlastním zájmu se řiďte upozorněními umístěnými v terénu a dodržujte pravidla pro návštěvu národního parku," dodali správci.

Hasiči na území Libereckého kraje zasahovali zejména na Českolipsku a Liberecku. Šlo hlavně o popadané stromy na silnice, ve dvou případech vítr poškodil střechy budov.

Na Frýdlantsku došlo kvůli popadaným stromům k výpadku elektrické energie. Domácnosti v Raspenavě se ocitly bez proudu. "Poslouchala jsem rádio a najednou přestalo jít. Mysleli jsme si, že jenom vypadl signál. Pak jsem ale viděla, že nejde ani trouba, kde jsem zrovna pekla štrůdl. Chápu, že k takové situaci, kdy přestane jít proud, může dojít, ale doufám, že se to brzy podaří opravit," řekla Deníku Eva Kropáčková, která bydlí v Luhové ulici v Raspenavě.

Komplikace na železnici

Podobné informace jsou i ze Středočeského kraje. „Ve 35 případech jsme vyjeli k popadaným stromům. V Janovické Lhotě řešíme spadlou střechu stodoly,“ uvedli středočeští hasiči na twittteru k 10. hodině s tím, že nejvíce událostí je na Příbramsku. Právě tam došlo v souvislosti se silným větrem ke dvěma požárům a záchranáři například museli kvůli pádu stromu na auto pomáhat dvěma zraněným.

Mezi desátou a jedenáctou hodinou pak vyjeli středočeští hasiči k dalším 53 událostem. "Nejvíce odstraňujeme popadané stromy přes pozemní komunikace (50). Nejvíc události evidujeme za uplynulou hodinu na Kladensku (11) a Rakovnicku (11)," uvedli na twitteru.

Silný vítr si vyžádal mimořádné opatření také na železnici. Vlaky jezdí pomaleji a PID upozornil, že může docházet ke zpoždění vlaků. Upozornění na zpoždění kvůli silnému větru se týká 76 vlakových linek jezdících v Praze a Středočeském kraji.

Více o situaci ve Středočeském kraji čtěte zde:

Na parkovišti mezi panelovými domy na sídlišti V Zátiší v Kralupech nad Vltavou skácel ve čtvrtek 21. října vichr strom na parkující auto. Na místě zasahovali hasiči.
Vichr lámal stromy, komplikoval dopravu. ČEZ vyhlásil v kraji kalamitní stav

Kvůli nahnutím větvím do profilu tratě byl přerušen provoz vlaků v úseku Kladno - Kladno-Ostrovec. Spadlé stromy zkomplikovaly provoz také v úseku Úvaly - Český Brod. Vlaky jedou po dvou ze tří traťových kolejí a dochází ke zpoždění.

Porucha trakčního vedení přerušila provoz mezi Pečkami a Poříčany. Dálkové vlaky musely být odkloněny přes Lysou nad Labem a Nymburk. Například vlak EC 284 zůstal stát ve stanici Pečky. "Lidé jsou naštvaní, někteří totiž potřebují jet dál, třeba až do Německa. Už cestou jsme nabrali 45 minut zpoždění a průvodčí nic moc neví," hlásil Deníku cestující Michal z vlaku v 10.45. V tu dobu už měla být přitom souprava přes hodinu na pražském hlavním nádraží. Okolo 11. hodiny byl na trati obnoven provoz po jedné koleji, vlaky ale nabírají zpoždění. 

Ženu těsně minul padající strom

Velká letitá vrba se rozlomila a skácela před bytovým domem v Kladně-Kročehlavech v ulici U Hvězdy. Jedenapadesátiletá žena, která místem procházela, měla obrovské štěstí, strom ji jen těsně minul.

„Přijela jsem autem do sídliště, kde byla už na zemi větrem spadlá bříza. Zaparkovala jsem a šla k domu, udělala dva kroky a těsně za mnou se na zem zřítila i ta vrba. Ještě teď se mi klepou kolena. Venku stál také jeden pán z vedlejšího domu, tak jsme se šli podívat, jestli pod stromem někdo neleží. V tom místě bývá jindy hodně lidí. Naštěstí se pod stromem nikdo nenacházel a ani auta. Rozlámalo to jen dvě lavičky. Byl to opravdu ošklivý pocit,“ popsala nepříjemný zážitek Michaela Zachová. Následně přijeli na místo policisté a hasiči začali likvidovat zbytky dřeva.

Krátce před 13. hodinou se zřítily k zemi i tři vzrostlé jehličnany v sídlišti ve Slaném v Mírové ulici. Nejdříve se zlomila borovice, po ní smrk a třetí stříbrný smrk to vyvrátilo i s kořeny. "Přijel jsem akorát domů a viděl co se stalo, hned jsem se běžel podívat, zda pod stromem někdo neleží. Spadlo to i mimo auta a vichr převrátil jednu popelnici. Bylo to velké štěstí, že nikdo nešel kolem. Ale stromů je také škoda, dokonce jsem je sám jako malý kluk zde v sídlišti vysazoval. Přivezl jsem si sazeničky od strýce ze Šumavy," řekl dvaašedesátiletý Jiří Skála.

K případům spojeným se silným větrem vyjíždí i Zdravotnická záchranná služba. Na Mladoboleslavsku dokonce vítr převrací auta.

Komplikace v pražské dopravě i na letišti

V Praze silný vítr zkomplikoval provoz tramvají, několik linek bylo vedeno odklonem. Problémy jsou také na železnici i na letišti, kde není možné přistavit k letadlům pojízdné schody. Hasiči evidují v hlavním městě do 13:20 více než 60 výjezdů, hlavně ke spadlým stromům a uvolněným plechům. Informovali o tom na twitteru. Magistrát doporučil lidem nechodit do lesů a městských parků.

"Z důvodu silného větru dochází v provozu MHD k omezením na několika místech," uvedl dopravní podnik. Seznam výluk aktualizuje na svém webu. Některá omezení trvají pouze několik minut. Kolem 13:15 musely odklonem přes Hradčanskou jezdit tramvaje číslo 22 a 42, problém měla i linka 19 na trati Kolbenova - Nový Hloubětín a také autobus číslo 236 mezi Bohnickým údolím a zastávkou Zámky.

Na železnici musejí cestující počítat se zdržením. "Kvůli silnému větru je vydán rozkaz o opatrné jízdě vlaků pomalou jízdnou. V téměř celé železniční síti může docházet ke zpoždění vlaků," uvedla na twitteru pražská integrovaná doprava (PID). Také ona dotčené linky aktualizuje na svém webu.

Letiště kvůli silnému větru nemůže přistavit nástupní mosty ani schody pro přílety a odlety. "Cestující z letadel, která přiletí, setrvají na svých místech na palubě letadla," uvedlo letiště na twitteru. Výstraha silného větru platí na letišti do 15:30, do té doby může být provoz omezen. "Limit pro přistavení mostů je rychlost větru 100 km/h. Všechny aerolinky, které jsou nyní ve vzduchu, dostanou informaci, že mohou mít v Praze potíže s odbavením," píše letiště.

Botanická zahrada v Praze musela nejprve uzavřít expozici Les, kde hrozil pád větví. Nakonec primátor Zdeněk Hřib oznámil, že město uzavřelo celou botanickou zahradu a také zoologickou zahradu. V hlavním městě musela být uzavřena také ulice Drnovská, na kterou padal stavební materiál z budovy. Kvůli silnému větru musel být zastaven také provoz přívozu P7 mezi Holešovicemi a Karlínem.

Jihočeští hasiči řeší následky silného větru už od čtvrtečních devíti hodin ráno. "V tuto chvíli evidujeme padesát vícečetných událostí, kdy jeden výjezd může znamenat odklízení i více stromů," uvedla kolem jedenácté hodiny mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Nejvíce zásahů je čekalo na Prachaticku.

Vítr a turisté na Karlově mostě a u Vltavy.
Vichr v Praze: Hromadná doprava nabírala zpoždění, spadla platební brána Lítačky

Na Vysočině silný vítr zaměstnává energetiky. Problémy působí stromy padající do vedení, jsou i potrhané vodiče a poškozené izolátory. „V důsledku větru a následných pádů stromů a větví do vedení jsme na našem distribučním území evidovali hodinu po čtvrtečním poledni čtyřiadvacet poruch na vedení vysokého napětí a přibližně sedm tisíc odběratelů bez dodávek elektrické energie,“ informoval odpoledne Roman Šperňák za E.ON.    

Počasí komplikuje také život řidičů. „Předpověď meteorologů se naplnila. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině od dnešního dopoledne již u šesti desítek událostí. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí zatím evidujeme na Pelhřimovsku,“ uvedla vysočinská hasičská mluvčí Petra Musilová po třinácté hodině.

Některé silnice jsou kvůli popadaným stromům neprůjezdné. Dopravní nehody zatím policisté neevidují. „V tuto chvíli nemáme žádnou nehodu v souvislosti s větrem a popadanými stromy hlášenou,“ informovala krátce po poledni policejní mluvčí Dana Čírtková.