Poprvé po třech dnech zřejmě nebude nutné omezovat dopravu pro nákladní vozy na osmnáctikilome­trovém úseku silnice 10 z Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. „Je to sjízdné i pro kamiony, nic tam nestojí a předpověď počasí je příznivá," uvedl Michal Hanč ze společnosti Silnice LK.

V Jizerských horách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem, rozbředlý sníh nebo zbytky sněhu jsou na silnicích Liberecka, Jablonecka i Semilska. Silnice na Českolipsku jsou mokré.

Před den by měla být v kraji podle předpovědi meteorologů proměnlivá oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami. V polohách pod 500 metrů budou srážky většinou deštivé. Odpolední teploty by měly dosáhnout čtyř až sedmi stupňů Celsia, na horách bude od minus jednoho do dvou stupňů.

Jízdu motoristům v hradeckém kraji komplikují sněhové přeháňky

Jízdu motoristům v Královéhradeckém kraji dnes komplikují sněhové přeháňky a nárazový vítr. Na cestách v nižších polohách leží zbytky sněhu, ve vyšších oblastech je uježděná sněhová vrstva, všechny komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, zjistila ČTK z informací silničářů.

Na většině území hradeckého kraje se teploty pohybují kolem bodu mrazu, silničáři upozorňují na sníženou viditelnost kvůli sněžení. Ve vyšších polohách Trutnovska a na Rychnovsku vyjely pluhy a sypače na silnice, na kterých je vrstva sněhu.

Cesty nižších tříd na Vsetínsku pokrývá od středních poloh sníh

Silnice druhé a třetí třídy na Vsetínsku dnes pokrývá od středních poloh vrstva nového, místy zledovatělého sněhu. Jsou ošetřené posypem a sjízdné jen se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé a mokré nebo vlhké.

V kraji je oblačno až zataženo. Teplota se ráno pohybovala od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia. Viditelnost místy snižují dešťové nebo sněhové přeháňky, místy fouká slabý vítr. Teplota podle předpovědi odpoledne stoupne až na osm stupňů Celsia. Srážky by měly postupně ustávat. Podobné počasí bude podle meteorologů také o víkendu.

V Olomouckém kraji musí řidiči počítat místy se sněhem na cestách

Se zvýšenou opatrností by měli dnes jezdit řidiči především na severu Olomouckého kraje. Kvůli hustému sněžení v nejvyšších partiích leží na silnicích rozbředající sníh, jinde se drží souvislá vrstva sněhu krytá posypem. Týká se to především Jesenicka, na Šumpersku zůstává uzavřena kvůli zaplavení silnice mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi.

„V Jeseníku nyní drobně sněží, ve vyšších partiích je sněžení silnější. Na vozovkách všude leží rozbředlý sníh po chemickém posypu, na inertních trasách je souvislá sněhová vrstva krytá posypem. Napadlo tři až pět centimetrů sněhu," řekl dnes ČTK dispečer jesenické správy silnic. Sněží také na Šumpersku. Silnice tam jsou však většinou holé a mokré po chemickém ošetření, v oblasti Červenohorského sedla, Ramzové a Skřítku leží na vozovkách sněhová kaše.

S horšími podmínkami kvůli návratu zimy musejí počítat řidiči i v níže položených regionech, silnice jsou tam však většinou holé. Na Olomoucku, například v okolí Šternberku, musejí řidiči místy počítat se sněhovou břečkou po plužení. Na Prostějovsku ve výše položených oblastech okresu leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na Přerovsku jsou silnice holé a mokré.

Sněhové přeháňky dnes komplikují dopravu na Vysočině

Sněhové přeháňky dnes komplikují dopravu na Vysočině. Nárazový vítr na Žďársku vytváří sněhové jazyky. Silnice prvních tříd jsou většinou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, řidiči však musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. Kvůli spadaným stromům je dočasně neprůjezdný úsek silnice II/40 mezi Rokytnicí nad Rokytnou a Čechočovicemi na Třebíčsku. ČTK to řekl Jiří Hejnák z dispečinku krajských silničářů.

Silničáři během noci udržovali sjízdnost silnic pomocí sypačů a radlic hlavně na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Žďársku. Na Žďársku ještě přetrvává silný nárazový vítr, který na některých místech vytváří sněhové jazyky. V ostatních částech kraje vane už jen mírný vítr.

Teploty se pohybují kolem nuly. Na většině území je zataženo, dohlednost je kvůli přeháňkám snížená. Na Třebíčsku je jasno a beze srážek. Sněhové a smíšené přeháňky se podle meteorologů budou během dne objevovat jen ojediněle. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou dvou až šesti stupňů. Mírný severozápadní až západní vítr může místy v nárazech dosáhnout rychlosti do 55 kilometrů v hodině.

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností, především ve vyšších polohách na nich leží zbytky rozbředlého sněhu, vyplývá z informací silničářů. V Krušných horách se místy tvoří sněhové jazyky. Teploty v kraji se pohybují od minus tří do plus tří stupňů Celsia.

Silnice prvních tříd a dálnice D8 jsou po chemickém ošetření mokré. Na komunikacích nižších tříd v Krušných horách leží zbytky rozbředlého sněhu kryté posypem, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Správci upozorňují na sněhové jazyky, které se místy tvoří v polohách nad 700 metrů. Podle policejního webu dopravu nekomplikuje žádná vážná nehoda, jen několik drobných havárií.

Podle meteorologů bude dnes v Ústeckém kraji proměnlivá oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami. V polohách pod 500 metrů budou srážky dešťové. Nejvyšší teploty pět až osm stupňů, na horách minus jeden až plus dva stupně Celsia.

Na některých silnicích Plzeňského kraje může být ledovka

Na některých silnicích Plzeňského kraje je dnes ráno ledovka. Řidiči by si na ni měli dávat pozor především na silnicích třetích tříd ve vyšších nadmořských výškách – zhruba nad 600 metrů nad mořem. Na otevřených úsecích se mohou místy objevit i sněhové jazyky. Silnice jsou ale všechny sjízdné, hlavní tahy jsou většinou po solení mokré nebo se slabou vrstvičkou rozbředlého sněhu, řekl dnes ČTK dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Náledí či sněhové jazyky hrozí například na Šumavě, v Brdech nebo v okolí Bezvěrova na severním Plzeňsku. V kraji stále místy fouká silný vítr, nepůsobí ale už takové problémy jako v minulých dnech. Také sněhové srážky jsou už dnes ráno slabší. Ve čtvrtek v noci ještě stály na některých místech kamiony, které nemohly vyjet.

Poslední dny představují pro silničáře v kraji jedny z nejhektičtějších dnů celé zimní sezony. Cestáři navíc už v březnu část techniky opatřili výbavou na letní údržbu a práce, a měli tak k dispozici například méně sypačů než uprostřed zimy.

Moravskoslezské silnice jsou po sněžení s opatrností sjízdné

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou dnes po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Kvůli sněžení musí řidiči počítat i se sníženou viditelností. V regionu v noci napadlo až 15 centimetrů sněhu, řekla ČTK mluvčí moravskoslezských silničářů Šárka Vlčková.

„Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré se zbytky rozbředlého sněhu sněhu, na silnicích nižších tříd je ujetá vrstva sněhu krytá posypem," uvedla Vlčková. Podle ní během noci více sněžilo v beskydské části regionu, kde zřejmě bude sněžit i během dne. V noci měli silničáři v terénu 60 vozidel. Zimní pohotovost, která běžně končí 31. března, byla zatím prodloužena do 8. dubna.

Vedlejší silnice na jižní Moravě sjízdné se zvýšenou opatrností

Na jižní Moravě jsou silnice druhých a třetích tříd ve vyšších polohách sjízdné po mírném nočním sněžení jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy v regionu jsou holé a mokré, na vedlejších ale místy leží tající sníh. ČTK to dnes řekli pracovníci dispečinku jihomoravské správy a údržby silnic.

Potíže mohou nastat především na výše položených místech Blanenska, Vyškovska, Brněnska a Znojemska. Teploty v regionu se ráno pohybovaly kolem nuly. Lze předpokládat, že sněhový poprašek do poledne roztaje, meteorologové ale předpovídají do konce tohoto týdne v regionu ještě další sněžení. Proto je podle silničářů a policistů nutná opatrnost v jízdě.

Ve vyšších oblastech Pardubického kraje leží na silnicích sníh

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na mnoha silnicích nový sníh. Většinou je po solení rozbředlý, na menších cestách i uježděný. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné, uvedla dnes Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

S kluzkými vozovkami musejí motoristé počítat zvláště v okolí Poličky, Svitav, Žamberku, Hlinska, Lanškrounu, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí a Skutče. U Poličky se na vozovkách tvoří sněhové jazyky.

U Mistrovic na Orlickoústecku se srazil na místní komunikaci autobus s osobním autem. Nikdo nebyl zraněn, autobus cestující nevezl.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, často foukal silný až nárazový vítr. Teploty se pohybovaly mezi minus třemi až plus dvěma stupni.