Na některých stanicích na Třinecku překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací polétavého prachu prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový, a to ve dvou po sobě následujících dnech, což je důvod pro vyhlášení smogové situace.

„Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého," uvedli meteorologové.

Opatrní by tak měli být hlavně lidé s chronickými dýchacími potížemi, onemocněním srdce nebo starší osoby a malé děti. Těm se doporučuje, aby se při pohybu venku zdrželi větší fyzické námahy. U dospělých bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Dvojnásobné překročení limitů

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes mezi 06:00 a 07:00 v regionu pohybovaly od 108 do 188 mikrogramů na metr krychlový s nejvyšší hodnotou v Českém Těšíně na Karvinsku. Na všech stanicích tak byl imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, překročen minimálně více než dvojnásobně. Příznivé nejsou ani aktuální hodinové koncentrace, podle nichž je situace na většině míst hodnocena jako velmi špatná. Například stanice v Českém Těšíně vykazovala hodnotu 251 mikrogramů na metr krychlový.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Rozptylové podmínky se tam obvykle zhoršují právě na podzim a v zimě po zahájení topné sezony. Kvalitu ovzduší kromě topení v domácnostech ovlivňuje i doprava a škodliviny z průmyslových podniků či sousedního Polska.

V Olomouckém kraji se rozptylové podmínky pomalu zlepšují

V Olomouckém kraji, kde byla v neděli večer vyhlášena smogová situace, se kvalita ovzduší postupně zlepšuje. Denní hodnoty jsou však stále překročeny na většině stanic. Nejhorší situace byla dnes ráno v Prostějově, kde koncentrace prachu dvojnásobně přesáhla normu. Meteorologové však již situaci v kraji označují za uspokojivou, vyplývá z informací Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ).

Na stanicích v Prostějově přístroje v 07:30 naměřily 108 mikrogramů na metr krychlový, limit je 50 mikrogramů. Hodinové koncentrace jsou již však na 69 mikrogramech. Kvalita ovzduší zde byla nejhorší v neděli odpoledne, kdy aktuální koncentrace překračovaly čtyřnásobek normy, od té doby se situace zlepšuje. V Přerově dnes ráno čtyřiadvaceti­hodinová koncentrace dosahovala 96 mikrogramů, hodinové hodnoty jsou už jen mírně nad limitem. Situace se zde začala zlepšovat dnes nad ránem.

Limity jsou překročeny ještě také v Olomouci, 24hodinová koncentrace dosahuje 92 mikrogramů, aktuální údaje jsou na 60 mikrogramech. Nepatrně nad limitem jsou i denní údaje v Jeseníku, tam se však hodnoty od nedělního večera výrazně zlepšují a dnes ráno byly aktuální údaje už jen na devíti mikrogramech.

Meteorologové v neděli večer vyhlásili smogovou situaci pro Olomoucký i Zlínský kraj. Důvodem bylo to, že průměrná koncentrace prachu ve vzduchu ve dvou dnech po sobě překročila povolenou mez. Smogová situace už od pátku platí pro oblast Karvinska, Ostravska a části Frýdecko-Místecka, od nedělního večera i na Třinecku. Lidem s dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem meteorologové za smogové situace doporučují při pobytu venku vyhnout se zvýšené fyzické zátěži, u dospělých bez zdravotních potíží omezení nutná nejsou. Řidiče aut ČHMÚ požádal, aby pokud možno nevyjížděli.

Kvalita ovzduší ve Zlínském kraji se lepší,nejhůř je na Vsetínsku

Kvalita ovzduší ve Zlínském kraji, kde byla v neděli večer vyhlášena smogová situace, se postupně zlepšuje. Denní hodnoty jsou však stále překročeny, nejhorší situace byla dnes ráno ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, koncentrace prachu tam přesáhla normu více než dvojnásobně, zjistila redakce z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Průměrná denní koncentrace polétavého prachu dnes v 08:00 ve Valašském Meziříčí dosahovala hodnoty 130,2 mikrogramu na metr krychlový, limit je 50 mikrogramů. Hodinová koncentrace však již činila 37 mikrogramů. Kvalita ovzduší zde byla nejhorší v noci na dnešek, kdy aktuální koncentrace byla až 208 mikrogramů, poté se situace začala zlepšovat.

V Těšnovicích na Kroměřížsku dosahovala čtyřiadvacetihodinová koncentrace dnes ráno 80 mikrogramů, hodinová však již jen deset mikrogramů. V Uherském Hradišti byla ráno denní koncentrace na hodnotě 79,6 mikrogramu, hodinová 19,9 mikrogramu, v noci na dnešek však přesáhla úroveň 100 mikrogramů.

Meteorologové vyhlásili v neděli večer smogovou situaci ve Zlínském a Olomouckém kraji. Průměrná koncentrace prachu ve vzduchu ve dvou dnech po sobě totiž překročila povolenou mez. Smogová situace už od pátku platí pro oblast Karvinska, Ostravska a části Frýdecko-Místecka, od nedělního večera i na Třinecku.

Lidem s dýchacími potížemi, nemocemi srdce, starším lidem a malým dětem meteorologové za smogové situace doporučují při pobytu venku vyhnout se zvýšené fyzické zátěži, u dospělých bez zdravotních potíží omezení nutná nejsou. Řidiče aut ČHMÚ požádal, aby pokud možno nevyjížděli.