V úvodním projevu organizátoři odmítli návrat komunistů k moci a vládu jedné strany. Po komunistickém režimu podle nich zůstala pouze spálená země a statisíce obětí. Na demonstraci promluvil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, místopředseda ODS Martin Kupka, historik Pavel Žáček a zástupci podnikatelských a občanských sdružení.

Památník připomínající studentský pochod v roce 1948. Ilustrační foto.
Pietní akt připomněl potlačený studentský pochod z února 1948

Většina řečníků během dvouhodinového protestu upozorňovala na možný opětovný nástup komunistů k moci, kritizovala prezidenta Miloše Zemana a působení současné Babišovy vlády v demisi. Podle nich je vládou jedné strany bez jakékoliv důvěry. Vytýkali jí například personální změny ve státní správě, které označovali za čistky, a různá omezení pro podnikání. Řečníci kritizovali elektronickou evidenci tržeb nebo zákaz kouření v restauracích.

"Je to demonstrace, kterou chceme především vzpomenout smutné výročí uchvácení moci komunisty. A po 70 letech to bohužel vypadá, že demokracie a svoboda se opět vytrácí," řekl ČTK mluvčí organizátorů Radomil Bábek.

Demonstrace u Hradu. Ilustrační foto.
Aktivisté protestovali u Hradu proti likvidování demokracie

Akci na Václavském náměstí zahájil nástup lidí v uniformách někdejšího pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti a Lidových milicí. Organizátoři pouštěli na velkoplošné obrazovce záběry z policejního zásahu proti demonstrantům v roce 1989 či úryvky z proslulého projevu generálního tajemníka ústředního výboru komunistické strany Miloše Jakeše na Červeném Hrádku.
Přihlížející účastníci měli v rukou transparenty s nápisy jako "Nejsme tupé stádo" či "Svobodu hospodám, chceme výjimku, chceme v hospodách kouřit". Další z účastníků přinesl fotografii premiéra v demisi Andreje Babiše s nápisem "Usvědčený podvodník a lhář".

únorový komunistický převrat
Únor 1948: Nevydařená demise a cesta k monopolu moci