Učinil tak až chvíli poté, co ho k tomu vyzvala zástupkyně havířovského magistrátu. Policie nezasahovala. Její mluvčí Zlatuše Viačková ČTK řekla, že policisté budou situaci ve městě sledovat, aby předešli případným konfliktům.

Pravicoví radikálové dnešní shromáždění zdůvodňovali tím, že chtějí s místními obyvateli promluvit o stěhování takzvaně nepřizpůsobivých obyvatel do města. Magistrát mítink zakázal kvůli obavám o zdraví lidí a jeho rozhodnutí potvrdil Krajský soud v Ostravě. I přesto extremisté do města přijeli.
Poté, co začal Vandas promlouvat, Leona Večeřová z magistrátního odboru vnitřních věcí ho vyzvala k tomu, aby shromáždění rozpustil. "Pokračujeme, pošlete pokutu. Já ji pak zaplatím," řekl Vandas. Podle něj nešlo o shromáždění, ale o petiční akci. Večeřová se pak obrátila přímo ke shromážděným a svou výzvu zopakovala. Předseda DSSS její výzvu ignoroval a ještě několik minut hovořil. Pak ale mítink ukončil a řekl, že setrvá na místě pro případ, kdyby s ním účastníci akce chtěli ještě diskutovat. Zůstalo s ním pak ještě několik lidí, převážně místních.

Obyvatelé Šumbarku a další havířovské části Prostřední Suchá si stěžují na zvýšenou kriminalitu, nadměrný hluk, nepořádek i slovní či fyzické potyčky. Za jejich viníky označují nepřizpůsobivé obyvatele, hlavně Romy.

Podle policejních statistik kriminalita ve městě opravdu stoupla a radnice připravila sérii opatření, která mají situaci zlepšit. Primátor Zdeněk Osmanczyk (ČSSD) například lidem přislíbil, že město v problémových lokalitách posílí hlídky strážníků a zřídí v nich služebny.

Havířovští obyvatelé se také obávají toho, že společnost RPG Byty, která ve městě spravuje velké množství bytů, do nich bude stěhovat problémové nájemníky. Toto tvrzení však firma opakovaně odmítla.

Podobně jako na Šluknovsku situace využívají pravicoví extremisté. V severních Čechách vyhrotil napjatou situaci v srpnu incident, při kterém údajně pět Romů s mačetami napadlo návštěvníky herny v Novém Boru na Českolipsku. V oblasti se pak konala řada demonstrací a protestních pochodů. Na situaci tam dohlížejí policejní posily.