Podle Mynáře autobusy z krajů vyjedou brzy ráno, aby se členové strany dostali co nejblíže Zemanovi. Nastupující prezident přijede na Pražský hrad v 9:00 hodin. O hodinu později začne ve Vladislavském sále Hradu slavnost, na níž složí prezidentský slib. Zemanovi příznivci metropoli opustí zřejmě odpoledne, uvedl Mynář.

Sto tisíc za pero

K podpisu listin při pátečním slavnostním aktu Zemanovi společnost Koh-i-noor Hardtmuth nabídla ceremoniální pero ze zvláštní prezidentské série. Cena pera je podle českobudějovické firmy 100.000 korun. Společnost zveřejněním ceny dnes reagovala na nedávná Zemanova slova, že inaugurace nebude zpestřena jednoúčelovým perem za milion korun. Budoucí prezident v sobotu v Kunovicích řekl, že pero odmítl.

Z Ústeckého kraje by na Zemanovu inauguraci mohla z iniciativy krajské organizace SPOZ dorazit asi stovka straníků či sympatizantů, informoval místopředseda teplické organizace strany Josef Lébr. „Vše se ještě dolaďuje, z kraje pojedou každopádně aspoň dva autobusy," řekl. Jeden autobus by měl svážet lidi z Děčína, Ústí a Teplic, druhý z Mostu, Chomutova a Klášterce. „Mohlo by to být ke stovce lidí," odhadl Lébr.

Velký zájem

Dva plné autobusy vypraví v pátek do Prahy jihočeská SPOZ. Podle jejího regionálního místopředsedy Františka Pohanky byl zájem o účast na inauguraci velký. „Museli jsme řadu našich členů odmítnout, a ti se proto vydají do Prahy po vlastní ose," řekl Pohanka. Jeden autobus pojede z Českého Krumlova s dalšími zastávkami v Českých Budějovicích a v Písku, druhý vyrazí po trase Jindřichův Hradec – Tábor – Mladá Vožice.

Z Pardubického kraje pojede na páteční inauguraci prezidenta společně asi 60 členů strany či jejích příznivců. SPOZ pro ně zamluvil jeden autobus, řekl krajský předseda strany Zdeněk Štengl. Několik dalších lidí se do Prahy chystá individuálně.

Někteří mají přednost

Místopředseda Krajského výboru SPOZ v Královéhradeckém kraji Zdeněk Podal dnes řekl, že z regionu v pátek do Prahy vyrazí několik autobusů, jejich přesný počet dosud neznal. „Zatím mohu mluvit pouze za Hradec Králové, odkud vyjede jeden autobus, zájem je poměrně velký, přednost mají členové SPOZ a lidé, kteří se aktivně zapojili do kampaně," řekl Podal.

Jeden autobus pro zhruba čtyři desítky svých členů a příznivců vypraví na páteční inauguraci prezidenta zemanovci z Plzeňského kraje. Autobus vyjede ze Sušice, lidé budou přistupovat v Klatovech, Plzni a Rokycanech. Podle krajské šéfky strany Dity Portové mají účastníci zajištěná i lepší místa pro sledování programu inaugurace.

Přesný počet členů není znám

Předseda středočeské SPOZ Zdeněk Kučera zatím neměl přesné informace o počtu členů strany, kteří pojedou na páteční inauguraci podpořit nového prezidenta Miloše Zemana. Zájem členské základy však podle něj je a uvnitř strany se jedná o tom, jak bude bude přesun do Prahy vypadat. „Když nebudou autobusy, tak pojedeme auty," poznamenal Kučera.

Prezidentský slib složí Zeman v pátek dopoledne. Následovat bude vojenská přehlídka. Zeman pak položí květiny k ostatkům patrona českých zemí svatého Václava a věnec k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Slavnostní den nový prezident zakončí obědem s nejvyššími ústavními činiteli.